Rosan sävellys sai nuotit

Rosa Smed, 16 on säveltänyt Jokilaaksojen musiikkiopiston 50-vuotis juhlakonsertissa Oulaisissa kantaesityksensä saavan Jane Doen. Sen esittää juhlassa Jokilaaksojen Jouset (JoJo) oppilasorkesteri.

Rosa Smed oli 7-vuotias, kun hän aloitti pianon soiton perheen muutettua Pyhäjärvelle. 12-vuotiaana hän alkoi tehdä sovituksia kappaleisiin ja niitä on esitetty satunnaisesti niin Salmen koululla kuin Kihuillakin. Nyt Rosa opiskelee Jokilaaksojen Musiikkiopistossa pääaineenaan sävellys. Sen ja musiikkiteknologian opiskelu pääaineena on nyt mahdollista keväällä valmistuneen uuden OPSin myötä.

Jane Doe on Rosan ensimmäinen valmiiksi asti tehty ja virallisina nuotteina painettu sävellys. Se sai alkunsa viime syksynä kun Rosa keräsi soittamiaan omia melodioitaan ja sovelsi ne sopimaan toisiinsa. Valmiiksi Jane Doe tuli tämän lukuvuoden alussa.

– Mä vaan soitin melodioita ja kirjoitin niitä ylös. Siitä se sitten syntyi, kertoo Rosa sävellyksen synnystä.

Rosa oli aluksi vaikea keksiä sävellykselleen nimeä. Ja sitten nimi tulikin kuin sattumalta. Amerikassa kuolleita, joita ei voida tunnistaa nimitetään niemellä ja numerosarjalla Jane Doe nro.  XX tai John Doe nro. XX. Sitten kerran Rosa käytti sävellyksestään nimeä Jane Doe ihan vain, koska sillä ei ole nimeä niin siinähän se nimi sitten oli.

Jane Doea Rosa kuvailee tarinaksi:

– Nään sen tarinana. Se on kun toiset ihmiset ajattelevat sinun elämääsi, kun olet kuollut.

Rosa nauttii elokuvamusiikista. Hänen toiveensa olisi päästä Sibelius Akatemiaan opiskelemaan säveltäjäksi. Rosa haluaisi tehdä sävellyksiä joissa yhdistyisivät nykyaikainen musiikki, varsinkin pop- ja rap-musiikki klassiseen musiikkiin.

– Parhaillaan musiikki on minulle hetkiä, tunnelmia ja maisemia, Rosa kertoo.

Rosa myös runoilee. Runoja syntyy varsinkin syksyllä ja niillä on yleensä myös sävel.

 

Jemina Haataja