Melkoinen kontio kaatui

Karhujahdissa saatiin perjantaina saaliiksi 270 kiloinen karhu. Karhun jäljille päästiin Pyhäjärven puolella.

– Hirvimäeltä löysin yöllä tuoreet jäljet. Laskin kaksi koiraa sen perään vähän ennen neljää yöllä. Haukku alkoi viittä vaille neljä. Karhu lähti kulkemaan Kiuruveden suuntaan, karhujahdin metsästyksenjohtajana toiminut Osmo Tikka kertoo.

Karhua olivat pyytämässä kolmen pitäjän miehet, Pyhäjärveltä, Kiuruvedeltä ja Pielavedeltä. Jahtiin osallistui kolmisenkymmentä metsästäjää. Karhu saatiin kaadettua Kiuruveden Kalliokylässä aamuyhdeksän aikoihin.

– Neljä miestä meni haukulle ja karhu sai heistä vainua, joten ensimmäiset kaksi laukausta menivät ohi. Kolmas mies sai vasta osuman, Tikka kuvailee.

Karhun kaatoi Heikki Heikinmaa Kiuruvedeltä.

– Kunnon metsämies pääsi karhun kaatamaan. Heikki on ollut varapuheenjohtajana ja tehnyt kovasti töitä jahdin eteen, Tikka kiittelee.

Karhu pääsi vähän raapaisemaan yhtä jahdissa olleista koirista, joten se sai otsaansa tikkejä.

– Karhu oli erikoisen viisas yksilö ja koetteli meidän erämiestaitoja. Se kulki iltayöstä pitkiä matkoja pitkin teitä ja kävi talojen pihoissa. Emme meinanneet osata etsiä sitä niin läheltä taloja.

Tikka kertoo, että karhun pyynti ei ole aamu-unisten laji.

– Yöstä on saatu olla liikkeellä jo kahden ja neljän väliltä alkaen kun karhukin on ollut liikkeellä. Kahdeksan aikaan koirat eivät enää jälkiä haista.

Suurriistavirka-apu SRVA on yrittänyt kartoittaa jo kevät-kesästä lähellä asutusta kulkevan karhun liikkeitä.

– Saimme oikean yksilön pois. Vahinko-otusta on jahdattukin, eikä lähdetty ihan mitä tahansa karhua metsästämään, Tikka painottaa.

Liittoperällä syyskuun alussa kaadetusta karhusta kertovassa jutussa mainittiin ”Paha poika”, jolta puuttuu oikean jalan etutassusta varvas. Oliko nyt kaadettu karhu juuri tuo yksilö?

– Sitä ei ole vielä löydetty,  mutta nyt kaadettu karhukin hajotteli paaleja ja teki muuta pahuutta. Tarkoituksena on saada karhukantaa yhtä vahvistumaan, mutta aina pitää puuttua niihin jotka tekevät vahinkoa, Tikka toteaa.

 

Jaana Salo