Kouvalainen Autosoppi JM:n yleisen sarjan ykkönen

Pyhäjärven Urheiluautoilijat järjesti sunnuntaina Mankolan radalla Autosoppi-JM -kilpailun. Pyhäjärviset pärjäsivät kisassa hyvin. Jussi Kouvalainen vei voiton yleisessä sarjassa, Ville  Kouvalainen sijoittui nuorten sarjan kakkoseksi ja Juhani Räihälä seniorisarjan kolmanneksi. Julia Autio oli naisten sarjan nelonen ja Janne Pesonen EVK-luokan kuudes.

Vapaaehtoisväkeä oli tapahtumaa järjestämässä Pyhäjärven Autourheilijoiden puheenjohtaja Janne Pesosen arvion mukaan noin 80–90 henkeä.

– Yhdistyksessä on tällä hetkellä kymmenkunta lisenssillistä ajajaa. Jäseniä on kuutisenkymmentä. Kisaan saatiin noin 80 ilmoittautujaa, mutta osa ajaa useammassa sarjassa joten se tarkoittaa noin kuuttakymmentä eri kilpailijaa, hän kertoo.

Yleisöä oli paikalla runsaasti ja jännittävä kilpailu piti yleisön mielenkiinnon yllä loppuun saakka.

Jokamiehenluokka eli Jokkis on suomalaisen autourheilun kattojärjestö AKK:n alainen laji, joka on harrastajamääriltään autourheilulajeista suurin. Suhteellisen vapaat tekniset säännöt mahdollistavat kilpailuautojen rakentamisen lähes mistä tahansa henkilöautosta.

– Autoista puretaan kaikki ylimääräinen pois ja niihin täytyy asentaa sääntöjen mukaiset turvakaaret ja FIA-hyväksytty penkki. Myös ajovarusteiden, kuten tulelta suojaavan ajopuvun, on oltava FIA-hyväksyttyjä, lajia harrastava Anu Kallio kertoo.

Useimmat autoista ovat suhteellisen vanhoja ja kilpailun jälkeen käytävä ostotarjousmenettely hillitsee rahan sijoittamista autoihin. Kaikki kilpailuautot ovat ostettavissa 1400 euron hintaan. Jos samasta autosta on tehty useampi tarjous, ostaja ratkaistaan arvalla.

– Jos on isot kisat tulossa, autoon saatetaan laittaa tuhansia euroja. Omaa autoa voi yrittää suojata tekemällä suojatarjouksia. Meidän autolla ajavat minun lisäkseni mieheni Jukka Leppisaari ja senioriluokassa ajava Juhani Räihälä. Parantelimme autoa ennen kisaa, joten olemme kaikki tehneet siitä suojatarjoukset, Anu kertoo.

Jokkisluokassa pääsee kilpailemaan jo sinä vuonna kun täyttää 15 vuotta, suoritettuaan ensin JM-tutkinnon. Alle 18-vuotiaat tytöt saavat valita ajavatko nuorten- vai naistensarjassa.

Nuorten sarjaan osallistunut Ville Kouvalainen on ollut jokkis-harrastaja lapsesta asti.

– Tämä on kolmas vuosi kun olen mukana kisaamassa. Ensi kesään asti saan vielä ajaa nuorten luokassa, hän tuumaa.

Isän mukana lapsesta asti kisoja kiertänyt Ville kertoo, että osaa jonkin verran itsekin korjata autoa, mutta isältä saa koko aika oppia lisää.

– Isä on harrastanut lajia nuoresta saakka. Äitikin ajoi nuorempana, Ville kertoo.

Nuorempien siskojensa Ville ei usko lajista kiinnostuvan.

Kilpailu eteni ripeää tahtia sarjasta toiseen. Meno radalla oli vauhdikasta, kilpailu usein täpärä ja pienet viat autoissa saattoivat laittaa järjestyksen uusiksi. Monella autolla ajettiin useammassa sarjassa, mikä tiesi vipinää varikolla, kun autoihin tulleita vikoja korjailtiin.

Anun ja hänen puolisonsa Jukan kisaan haasteita toivat tekniset ongelmat. Raidetanko meni poikki ja bensapumppu hajosi. Varaosia haettiin kesken kisan kotoa ja autoa laitettiin varikolla vauhdilla kuntoon naistensarjaa varten. Anu ennätti juuri ja juuri mukaan naistensarjan keräilykierrokselle kisaamaan finaalipaikasta.

– Olen viimeksi ajanut talvella, enkä nyt ehtinyt edes testata autoa etukäteen, Anu nauroi.

Liian vakavalla asenteella ei kisassa onneksi liikkeellä oltukaan.

Jaana Salo

 

Videoita:

Yleisen sarjan finaali

Nuorten finaali

Yleiskuvaa kisasta

 

Tuloksia:

Etuveto kardaani

1. Junnonaho Aki OuMK/UA, 2. Niskanen Henri KiuUA, 3. Hyvärinen Kari KiuUA, 4. Kellosalo Tuomo TohUA, 5. Grönfors Sami HvMK/UA, 6. Pesonen Janne PyhUA, 7. Marjoniemi Aleksi NivUA, 8. Saaranen Risto NivUA, 9. Autio Antton PyhUA, 10. Siltala Kimmo OuMK/UA, 11. Autio Saku ReiUA, 12. Autio Julia PyhUA

Yleinen

1. Kouvalainen Jussi PyhUA, 2. Grönfors Sami HvMK/UA, 3. Lappalainen Jani IisUA, 4. Parviainen Marko TohUA, 5. Mykkänen Janne LapinlAU, 6. Hyvönen Heikki LapinlAU, 7. Kankaanpää Tero ReiUA, 8. Kärkkäinen Kosti KiuUA, 9. Leppälä Mika NivUA, 10. Hyvärinen Kari KiuUA, 11. Pirttimaa Juha NivUA, 12. Pesonen Janne PyhUA, 13. Hillilä Heimo SsUA, 14. Tiikkainen Olli LapinlAU, 15. Hautakoski Jussi NivUA, 16. Grönfors Kati HvMK/UA, 17. Autio Antton PyhUA, 18. Lindroos Jarno TikUA

Naiset

1. Hillilä Inka SsUA, 2. Grönfors Kati HvMK/UA, 3. Lindroos Heli TikUA, 4. Autio Julia PyhUA, 5. Lång Heidi KiuUA, 6. Hanhikorpi Elina OuMK/UA, 7. Autio Joanna ReiUA

Nuoret

1. Pirttimaa Joni NivUA, 2. Kouvalainen Ville PyhUA, 3. Huitula Matias NivUA, 4. Ohtamaa Jimi NivUA, 5. Haapala Alex OuMK/UA, 6. Marjoniemi Valtteri NivUA

Seniorit

1. Saaranen Veijo ReiUA, 2. Hillilä Heimo SsUA, 3. Räihälä Juhani PyhUA, 4. Matikainen Martti Paratiisin/MU, 5. Kellosalo Tuomo TohUA, 6. Kämäräinen Keijo KiuUA, 7. Lindroos Heli TikUA

 

Kuvagalleria: 

[robo-gallery id=”4392″]