Vesipelastusharjoitus Pyhäjärvellä

Tajuton matkustaja siirrettiin pelastusveneeseen.

Jokilaaksojen pelastuslaitos pelasti maanantai-iltana 22 henkilöä m/s Ahdilla sattuneessa veneonnettomuudessa. Kyseessä oli vesipelastusharjoitus, johon osallistuivat Jokilaaksojen pelastuslaitoksen ja Pyhäjärven paloaseman henkilöstöä, poliisipartio Haapavedeltä, m/s Ahdin henkilökuntaa ja vapaaehtoisia matkustajia.

– Edellisen kerran vastaavanlainen harjoitus on järjestetty 14 vuotta sitten Nikolaus-aluksella. Pelastusharjoitus tuli ajankohtaiseksi laivaliikenteen alettua uudelleen Pyhäjärvellä, harjoitusta johtanut palomies Esko Rasila Jokilaaksojen pelastuslaitoksen Pyhäjärven paloasemalta kertoi.

Vesipelastusharjoitus toteutui osana vapaaehtoisen palokunnan viikkoharjoituksia ja m/s Ahdin henkilökunnan pelastautumiskoulutusta kaupungin satamassa maanantaina illansuussa.

Pelastuslaitos sai hälytyksen Ahti- aluksen kapteenilta laivan takaosassa sattuneesta tulipalosta. Matka oli alkanut tavanomaisesti, kunnes laivan saapuessa Pietarsaaren kohdalle havaittiin matkustamon perällä savunmuodostusta.

Kapteeni teki ripeästi hätäilmoituksen ja suoritti alkusammutuksen käsisammuttimella. Matkustajat ohjattiin kannelle pukemaan pelastusliivit, josta tapahtui siirtyminen rauhallisesti etukannelle odottamaan pelastusveneen saapumista.

Yksi matkustajista kompastui ja löi päänsä mennen tajuttomaksi. Laivan henkilökunta onnistui siirtämään potilaan etukannelle odottamaan pelastusveneen tuloa. Samaan aikaan alukselta joutui veden varaan kolme matkustajaa, joille irrotettiin pelastuslautat helpottamaan avuntuloa. Pintapelastaja pelasti vedestä kolme vedenvaraan joutunutta matkustajaa.

Tehtävää suoritti kaksi pelastuslaitoksen pelastusvenettä ja poliisin pelastusvene, jotka ajoivat onnettomuuspaikan ja rantautumispaikan väliä useita kertoja saaden kaikki matkustajat pelastettua

Pintapelastaja pelasti vedestä kolme vedenvaraan joutunutta matkustajaa.

50 minuuttia hälytyksen jälkeen koko harjoitus oli saatu vietyä lävitse ja oli harjoituksen purkuvaih– Ajoharjoittelu on tärkeää, jotta onnistutaan tosipaikan tullen pelastamaan vedenvaraan joutuneet henkilöt aiheuttamatta vaaraa pelastettaville. Pelastusveneen ajaminen evakuoitavan aluksen vierelle sopivalla vauhdilla on haasteellista, totesi harjoituksessa ryhmänjohtajana toiminut kalustonhoitaja Jorma Multala Pyhäjärven paloasemalta.

– Harjoitus sujui rauhallisesti ja hyvässä järjestyksessä, Rasila totesi.

Harjoitusta edelsi käskynjako pelastuslaitoksella, jossa tuleva tehtävä käytiin läpi ja jokaisen osallistujan roolit jaettiin. Tehtävään oli valittu maalihenkilöitä, jotka saivat toiminnan laivalla käynnistymään. Harjoituksessa laiva ei liikkunut satamasta mihinkään ja todellisen tilanteen kyseessä ollessa pelastajien paikalle saapuminen olisi kestänyt noin 20 minuuttia.

– Hätätilanteen ensimmäiset minuutit ovat ratkaisevimmat, joten laivan henkilökunnan pelastustoimilla ja -taidoilla on merkitystä, Esko korosti.

– Laivan henkilökunnan alkusammutus- ja ensiaputaidot on oltava kunnossa, laivayhtiön edustajana paikalla ollut Ari Huttunen tähdentää.

Laivalta löytyy pelastusliivejä lapsille ja myös aivan pienille vauvoille. Pelastautumissuunnitelmassa on huomioitu Pyhäjärvellä rantautumispaikat ja myös laivan ankkurointi keskelle järveä on mahdollista.

Harjoitukseen osallistunut yleisö koki pelastusliivien pukemisen vaikeaksi. Savuavilla merkkisoihduilla ja savupommeilla osoitettiin pelastusaluksille paikka, jossa apua tarvitaan. Varsinaisia hätäraketteja ei tällä kertaa käytetty.

Yleisesti todettiin, että tehtävä olisi ollut haasteellisempi, jos matkustajat olisivat olleet huonosti liikkuvia vanhuksia. Myös tuulinen sää ja pimeys olisivat lisänneet pelastamisen vaikeutta.Tarkoituksena onkin järjestää jatkoharjoitus, jossa pelastustehtävän vaikeusastetta lisätään. Tällä ensimmäisellä harjoituksella pelastushenkilöstö pääsi testaamaan poliisin ja pelastuslaitoksen veneiden sekä miehistön toimivuutta evakuointitilanteessa.

 

Leo leikki laivassa, kun yhtäkkiä matkustamoon alkoi tulla savua.

Nuorin harjoitukseen osallistunut oli pian kolme vuotta täyttävä Leo. Hän oli mummonsa kanssa iltalenkillä rannassa, kun Ahti oli tekemässä harjoituslähtöä.

Rohkeasti mukaan lähteneellä pojalla riitti ihmeteltävää kalustossa, savusoihduissa ja pelastusveneen kyydissä. Mummo kiteyttää Leon tuntemukset kahteen sanaan:

– Aivan mahtava.

Rannassa kaikkia harjoitukseen osallistuneita odottivat lämpimät makkarat ja limsat.

 

Video pelastusharjoituksesta YouTubessa.

 

Artikkelikuva ylhäällä:

Oranssit savupommit ja savuavat merkkisoihdut osoittivat pelastushenkilökunnalle onnettomuus paikan.

Tuija Kartimo