Mielipide: Tuottajahintoja nostettava

Maatalouden kriisi on vihdoinkin huomattu valtiovallan taholta ja toimenpiteitä asian ratkaisemiseksi on luvassa.  Toivoa sopii, että puheet myös pitävät. Maatalouden tuotantokustannukset ovat nousseet 50 prosenttia, kun tuottajahinnat taasen vain 10 prosenttia. Yhtälö on kestämätön.

Pelkästään Suomen huoltovarmuuden vuoksi ei ole vara menettää enää yhtään tuottavaa maatilaa. Koko kansan on ymmärrettävä, että ilman omaa ruokatuotantoa olemme erittäin suuressa vaarassa silloin jos ja kun kriisi puhkeaa lähialueella tai jossakin kauempanakin.

Jos maalla ei ole omavaraista ruokahuoltoa on maa muiden armoilla ja tilanne voi muuttua samanlaiseksi kuin Pohjois-Koreassa.

Kaupan on myös syytä nyt aloittaa isänmaallinen huoltovarmuuden tukeminen ja se käy niin että maksetaan viljelijälle, maidontuottajalle ja lihantuottajalle parempi tuottajahinta ja pikkuisen ahneutta vähennetään omassa lompsassa.

Jos joudumme tilanteeseen, jossa tuotteita tuodaan vain ulkomailta, pienikin poliittinen konflikti saattaa tuoda maahan nälänhädän ja sitä ei Suomi saa koskaan kokea. Suomalainen puhdas ruoka on tulevaisuudessa myös vientituote, jota kehittämällä luomme uusia työpaikkoja ja kansantaloutemme vahvistuu.

Mauri Moilanen

Oulu