Ikonen Unicef-kävelyn voittoon

Ikosen alakoululla kerättiin viime kevään Unicef-kävelyssä eniten suoritusmerkintöjä koko Suomessa. Palkinto saapui maanantaina: Timo Parvelan Tarinateatteri aloitti kouluviikon iloisissa tunnelmissa.

Ikosen koulun liikuntasali oli maanantaiaamuna iloista puheensorinaa tulvillaan. Lavalle asetellut tuolit ja kirjat antoivat lupauksen erilaisesta viikon alusta.

Kirjailija Timo Parvelan astellessa sisään, oppilaat kajauttavat hänelle kuorona hyvät huomenet. Pienesti vielä supistaan, mitä olisi luvassa.

Kun lavalle astelevat Parvelan ohella hanuristi Niko Kumpuvaara sekä Maukka ja Väykkä, sali hiljenee. Mukaansa tempaava tarinateatteri ottaa haltuunsa koko yleisön. Vain toistuvat naurunremakat katkovat tarinaa tasaisin väliajoin.

Tarinateatterissa Parvela lukee tarinaa Maukka ja Väykkä-kirjoihin pohjautuen, suoraan kirjasta, mutta eläytyen. Maukka ja Väykkä, tv:stäkin tutut kissa ja koira, ponnahtavat välillä ylös tuoleistaan laulaen ja tanssien hanuristin säestyksellä.

– Olen esiintynyt Saksassa paljon kirjailijavieraana, siellä on tavallista, että kirjailijat lukevat teoksiaan ääneen. Suomessa se ei ole niin yleistä, joten lukemisen lisäksi tarinateatteri sisältää myös  musiikkia ja dramatisointia, Timo Parvela kertoo.

Tarina on humoristinen ja naurattaa niin aikuisia kuin lapsiakin. Maukka-kissaa esittävä Lotta Kuusisto kertookin, että Maukka ja Väykkä-esitykset saavat paljon myös aikuista yleisöä, sillä kissan ja koiran yhteiselosta voi löytää paljon yhtymäkohtia parisuhteeseen.

Tarinateatteri on kaikessa yksinkertaisuudessaan todella mukaansatempaava ja hauska esitys.

– Tarinateatterissa on mukana tiettyä hitautta, se ei ole hyperaktiivinen. Nykylapsille on tarjolla paljon ärsykkeitä, mutta Tarinateatteri tarjoaa myös tyyniä paikkoja, satamia, Parvela pohtii.

Kirjat ovat olennainen osa tarinaa ja ne ovat siinä näkyvästi esillä.

– Ei ole olemassa lapsia, jotka eivät nauttisi kun heille luetaan ääneen, Parvela miettii.

Maukka ja Väykkä ovat toimineet viime syksystä asti Unicefin hyväntekeväisyyshahmoina ja Tarinateatteri saapui Ikoselle palkintona viime kevään Unicef-kävelyn voitosta.

– Tämä on nyt ehkä kolmas tai neljäs kerta kun osallistuimme Unicef-kävelyyn ja tällä kertaa joku opettaja hoksasi laittaa rastin koulujen väliseen kävelykisaankin, kertoo Ikosen koulun rehtori Maria-Leena Mehtälä.

– Voitto oli täysi yllätys. Yhdestä reilun puolen kilometrin kävelykierroksesta sai yhden tarran ja voittaja ratkesi henkilökohtaisten tarramäärien mukaan. Meillä keskiarvo oli 12 tarraa, Mehtälä sanoo.

Lasten läheiset saivat sponsoroida kävelyä vapaaehtoisesti haluamallaan summalla. Rahaa kertyi toistatuhatta euroa.

– Se on loppujen lopuksi aika pieni rahasumma, mutta sillä summalla saadaan kouluvuosi 130 lapselle tai koulutarvikkeita 4000 lapselle, Maria-Leena kertoo.

Mirka Kauranen