Metsää paloi lähes 10 hehtaarin alueella

Pyhäjärven ja Pihtiputaan rajalla syttyi eilen metsäpalo. Kohde sijaitsee Suezintien eteläpuolella, Löytölammen rannassa.

– Siviilihenkilö oli ilmoittanut hälytyskeskukseen kahden aikaan savuhavainnosta, joten kohteeseen lähdettiin aluksi tarkistusluontoisena tehtävänä. Kolmen aikaan todettiin, että kyse on suuresta tehtävästä, päivystävä palopäällikkö Petteri Jokelainen kertoo.

Samaan aikaan kun Pyhäjärven palosta saatiin hälytys, Jokilaaksojen pelastuslaitoksen alueella oltiin jo sammuttamassa suurta metsäpaloa Haapajärven Kuusaalla.

– Tilanne muuttui mielenkiintoiseksi – kuinka tilanne saadaan hallittua ja kuinka resurssit riittävät kun käynnissä on kaksi suurta metsäpaloa samaan aikaan, Jokelainen kuvailee.

Neljän jälkeen hälytyksiä saatiin myös Kärsämäen Silonevalta ja Siikalatvan Vähälamuntieltä. Kärsämäen tilanteessa ei kuitenkaan ollut paloa ja Siikalatvalla maastoa paloi vain muutaman neliömetrin alalla, joka saatiin nopeasti sammutettua.

Pelastuslaitoksen resurssit olivat eilen valmiussiirtoineen sataprosenttisesti käytössä. Toimintavalmiutta muualla alueella nostettiin valmiussiirtojen ja ylimääräisen varallaolon turvin. Sammutustöihin Haapajärvellä ja Pyhäjärvellä osallistui yhteensä lähes sata henkilöä. Jokilaaksojen pelastuslaitos sai apua Pohjois-Savon, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren pelastuslaitoksilta.

– Kalusto ja toimintakulttuuri on eri pelastuslaitoksilla riittävän lähellä toisiaan, joten pystymme hyvin kynnyksettä tekemään töitä yli rajojen. Suomalainen järjestelmä on suunniteltu näin ja se toimii. Joskus äärimmäisissä tilanteissa voidaan joutua turvautumaan myös puolustusvoimien virka-apuun. Nyt sitä ei kuitenkaan tarvittu.

 

Pyhäjärven palo sattui vaikeakulkuisella alueella, mikä hankaloitti sammutustöitä.

– Suurimpana haasteena oli se, että ajokalustolla ei päästy puolta kilometriä lähemmäs palopaikkaa. Jos helteessä joutuu kantamaan irtoruiskuja puoli kilometriä, se on vaikeaa vaikka onkin kovakuntoista porukkaa, Petteri kuvailee.

Myös kuivuus tekee sammutustöistä haasteellisia.

– Kun palo ehtii porautumaan maan sisälle, se ei sammu helposti ja sammutustyö on hidasta. Veden koostumustakin joudutaan säätelemään, jotta se imeytyy maahan. Siihen käytetään ympäristöystävällisiä ekotuotteita kuten mäntysuopaa. Pienikin määrä riittää rikkomaan veden pinnajännityksen.

 

Lentotiedustelutoiminnasta oli suuri apu maastopalojen yhteydessä.

– Lentotiedustelutoiminta saatiin käyntiin heti alkuvaiheessa. Onneksi oli kaksi lentokonetta käytettävissä, koska toinen oli jo apuna Haapajärven kohteessa. Valokuvan tai liikkuvan kuvan saaminen kohteesta auttaa tehtävien suunnittelussa ja priorisoinnissa. Tilanteesta on vaikeaa muodostaa käsitystä kun ajelee metsään ja hyppää ulos autosta. Lentotiedustelutoiminta on paloviranomaisen näkökulmasta äärimmäisen tärkeää, Jokelainen kiittelee.

Iltayhdeksän aikaan Pyhäjärven paloalue oltiin saatu rajattua vajaan kymmenen hehtaarin alueelle. Palon syttymissyystä ei ole tietoa, mutta palo on saattanut kyteä alueella pitkään. Maasto on turvepohjaista metsämaastoa, joten kytemistä on jouduttu seuraamaan sammutustöiden jälkeenkin. Jälkisammutustyöt ovat edelleen käynnissä ja niiden arvioidaan jatkuvan vielä tämän päivän ajan.

 

Pelastuslaitos toivoo kansalaisilta erityistä varovaisuutta tulen kanssa, etenkin maastossa liikuttaessa ja muutenkin.