Kandit-sarjan viides kausi voi tuoda olohuoneisiin näkymiä Pyhäjärveltä

Kandit-sarjan uuden tuotantokauden kuvaukset ovat parhaillaan käynnissä. Äänitarkkailija Ville Kivimäki, kuvaaja Kari Alentola ja toimittaja Anu Köyhäjoki-Järvinen piipahtivat myös Makasiinitorilla kuvaamassa Täydenkuun Tanssien ohjelmaa seuraavaa Kia Moisanderia. Pyhäjärvellä kuvattuja jaksoja odotellessa voi tutustua edellisen kauden jaksoihin Yle Areenassa.

Loppuviikosta Pyhäjärvellä pörräsi tiedotusvälineiden edustajia paitsi Täydenkuun Tanssien, niin myös Kandit-ohjelman kuvausten takia.

Ensi vuoden alussa TV1:ssä starttaavalla sarjan viidennellä kaudella seurataan muun muassa eläinlääkärikandi Kia Moisanderia, joka toimii Ppky Selänteessä eläinlääkärin sijaisena. Viime viikolla kuvauksia tehtiin Pyhäjärvellä.

Keskiviikkoaamuna toimittaja Anu Köyhäjoki–Järvinen, kuvaaja Kari Alentola ja äänitarkkailija Ville Kivimäki odottavat eläinlääkärikandi Kia Moisanderin kanssa eläinlääkärin vastaanotolla päivän ensimmäisen asiakkaan saapumista.

Hoidettavaksi saapuu neliviikkoinen mäyräkoiran pentu. Hilla-emon pennuista yhdellä on silmissä tulehdusoireita. Pennun silmiä tutkitaan kameran seuratessa toimepiteitä tarkkaan.

– Yllätyksenä tuli, että täällä on kuvausryhmä. Jos olisin tiennyt etukäteen, niin en ehkä olisi tullut. Ihan hyvin taisi tuo ensimmäinen kerta kuvattavana kuitenkin mennä, pennun omistaja Tiina Räihälä huokaisee.

– Todella harva asiakas kieltäytyy kuvauksista, Anu kertoo.

Kian lisäksi Salossa ja Kurikassa työskenteleviä kandeja kuvaavat omat kuvausryhmät. Kutakin päähenkilöä kuvataan viidestä kuuteen viikkoa.

Maaseutu ei ole vieras ympäristö Tampereelta saapuneelle kuvaustiimille. Anu on kotoisin maalaistalosta Kaustiselta. Kari ja Ville ovat viettäneet lapsuuden kesiä maalla.

– Viime vuonna kuvasimme samalla porukalla Kandit-ohjelmaa Karstulassa. On mukava tehdä töitä tutussa porukassa. Eläinlääkäreidenkin näkökulmasta on varmasti mukavaa, että sama tiimi seuraa heitä ja työtä tehdään tuttujen naamojen kanssa, Anu kertoo.

– Aika pitkälle pystyn olemaan miettimättä sitä, että minua kuvataan. Välillä olen liiankin vapaasti, Kia nauraa.

Tiina Räihälä toi Kian tutkittavaksi mäyräkoiran pennun, jonka silmissä oli tulehdusoireita. Yllättäen hän pääsikin mukaan Kandit-ohjelman kuvauksiin.

– Haluamme kertoa aitoja tunteita. Emme hae mitään sensaatiota vaan oikeaa elämää, joka ei kuulosta ulkoa opetellulta, Kari kuvailee.

Koko idea alkoi tavallisista lääkäreistä ja heidän kandivuodestaan, kuinka he siitä selviävät. Välissä seurattiin hammaslääketieteen kandeja. Nyt vuorossa on toinen kausi eläinlääketieteen kandien parissa. Kun opiskelua on takana viisi vuotta, kandit laitetaan kentälle töihin.

Sarjan lähtökohtana on kiinnostus esitellä ammattia ja työn arkea. Samalla tulee tallennettua ajan kuvaa ja maaseudun elämää.

– Sellainen ohje on tullut ylemmältä taholta, että ohessa pitää dokumentoida nyky-Suomea, Kari paljastaa.

Dokumentointia ei tehdä erikseen vaan luontevasti asiakaskäyntien ja siirtymien yhteydessä. Pyhäjärvenkin kylänraittia ikuistettiin kuvausten aikaan, mutta vielä ei ole varmaa, mitkä aineistot tulevat leikkausvaiheessa lopulliseen sarjaan mukaan.

Kia opiskelee eläinlääkäriksi Virossa, Tarton yliopistossa. Opintoihin kuuluu siellä paljon kliinistä harjoittelua eli eläinpotilaiden tutkimista ja hoitoa yliopiston omalla klinikalla.

Ppky Selänteessä eläinlääkärin sijaisuuksia hoitaessaan Kia on ollut suurimman osan ajasta Kärsämäellä. Pyhäjärven pesti kestää heinäkuun alkupuolelta elokuun alkuun.

– Hoidettavien eläinten koko vaihtelee hamsterista hevoseen. Kärsämäellä oli hoidettavana eniten nautoja. Pyhäjärvellä asiakkaana on ollut enimmäkseen pieneläimiä, hän kertoo.

Ppky Selänne maksaa peruspalkan, mutta periaatteessa Kia toimii tehtävässä yrittäjänä.

– Kunnan puolelta tarjotaan käyttöön tilat ja ultra. Neulat, lääkkeet, leikkausvälineet ja instrumentit ovat minun omia. Niiden hankkiminen on aloittaessa iso investointi. Suoraan koulun penkiltä kandiksi ryhtyessä ei jännittänyt pelkästään työn aloittaminen, vaan myös yrityksen perustaminen.

Tällä alueella eläinlääkäreistä on pulaa. Työ on raskasta ja vastuullista.

– Jos haluaa pitää vapaata, täytyy saada toisen kunnan eläinlääkäri tekemään kahden kunnan työt. 19 päivää on ollut pisin jakso ilman vapaapäiviä ja välillä päivät venyvät pitkiksi, Kia kertoo.

Lääkärikandeilla on oltava aina apu vähintään puhelimitse saatavilla. Kia kertoo, että eläinlääkärikandeillakin oli ennen tukipuhelin mistä sai apua, mutta ei enää. Viikonloppuisin päivystetään yksin, joten apua ei voi kysellä edes Ppky Selänteen kollegoilta.

– Tässä työssä on melko yksin. Välillä tarvitsisi toisen käsiparin tai olisi mukava kun voisi mennä toiseen vastaanottohuoneeseen ja pyytää, että tulepa äkkiä katsomaan, Kia pohtii.

 

Jaana Salo