Pidetään helteelläkin huolta ikäihmisten hyvinvoinnista

Poikkeuksellisen pitkän – ja odotettavasti jatkuvan – hellejakson vuoksi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko on lähettänyt kunnille ja sairaanhoitopiireille kirjeen, jossa hän muistuttaa viranomaisia ja vanhustyöntekijöitä jatkuvan helteen iäkkäille ja sairaille aiheuttamista terveysriskeistä. Jatkuva helle aiheuttaa haittoja erityisesti yli 75-vuotiaille. Kotihoidon työntekijöiden ennakoiva työote varmistaa, että terveysriskejä ei synny.

Elimistön kuivuminen kuormittaa verenkiertoa, nostaa sisäelinten lämpötiloja ja lisää äkillisten lämpösairauksien riskiä. Varsinkin sydänsairauksista ja hengityselinsairauksista johtuvien kuolemien määrä suurenee helteellä; jos lämpötila kohoaa yli 24 asteen optimilämpötilan, kuolleisuus voi kasvaa jopa 2–4 prosenttia jokaista lämpöastetta kohti.

Pitkäkestoinen helle vaatiikin vanhustyön ja kuntien työntekijöiltä tavanomaista enemmän huomiota ja ennakointia. Ministeri Saarikko muistuttaa myös, että ystävien, naapureiden ja järjestöjen tarjoamalla huolenpidolla on suuri merkitys kuumuuden jatkuessa.

Saarikko kehottaa nostamaan myös yhteisöllisyyttä esiin.

– Jokainen meistä voi seurata, miten lähellä asuva vanhus helteellä jaksaa ja huolehtia siitä, että hän nauttii riittävästi nesteitä ja suolaista. Tilannetta vaikeuttaa se, että janon tunne voi vanhuksella olla vähentynyt tai hän karttaa juomista. Janon tunnetta ei kesähelteellä kannata kuitenkaan jäädä odottamaan, sillä silloin nesteytyksessä ollaan jo jälkijunassa. Painon seuranta auttaa nestetasapainon arviossa ja ylläpidossa.

Poikkeuksellisen kuumiin hellejaksoihin on varauduttava myös tulevina kesinä. Jatkossa on syytä harkita, pitäisikö varautuminen pitkäaikaiseen helteeseen lisätä osaksi maakuntien valmiussuunnitelmia pandemiavarautumisen tapaan.