Kuunpimennys värjää kuun punaiseksi perjantaina

Kuluvan vuosisadan toiseksi pisin ja täydellinen kuunpimennys nähdään Suomessa perjantaina, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa tiedottaa. Kuu on pimennyksen tapahtuessa lähellä ratansa kaukaisinta pistettä. Lisäksi Kuu kulkee lähes keskeltä Maan varjokartiota. Näistä johtuen pimennys kestää pitkään. Täydellisen vaiheen kesto on huikea tunti ja 43 minuuttia. Kokonaisuudessaan pimennys kestää 6 tuntia ja 14 minuuttia.

Kuunpimennys näkyy parhaiten etelässä. Kuva: Ursa

Puolivarjopimennys alkaa kello 20.15. Osittainen vaihe alkaa kello 21.24. Täydellinen vaihe kestää 22.30 ­– 00.13, jonka jälkeen palataan taas osittaisen vaiheen kautta puolivarjopimennykseen. Oulun korkeudella kuu nousee näkyviin kello 22.37, joten täydellinen vaihe alkaa Pyhäjärvellä kuun nousun ja auringon laskun aikoihin.

Sään salliessa, kuunpimennys näkyy parhaiten etelässä. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä huonommin pimennys näkyy. Utsjoen korkeudella täydellistä vaihetta ei enää näy. Kuunpimennystä voi havainnoida vaikka paljain silmin tai kiikarilla.

Kuunpimennys syntyy, kun täysikuu liukuu Maan varjoon. Jos Maan ja Kuun kiertoradat olisivat samassa tasossa, kuunpimennys sattuisi joka kerta täydenkuun aikaan. Kuun rata on kuitenkin noin 5 astetta kallellaan, joten olosuhteet ovat pimennykselle sopivat harvemmin.

Kuu ei täydellisenkään vaiheen aikana ole täysin musta, vaan hieman punertava tai oranssi. Punaisuus johtuu siitä, että valon taipuessa Maan ilmakehässä, vain pitkäaaltoiset punaisen sävyt kulkevat ilmakehän läpi. Täydellistä kuunpimennystä kutsutaan punaisen värin vuoksi myös verikuuksi. Maan ilmakehän olosuhteet, kuten pöly ja kosteus, vaikuttavat siihen, kuinka tummana tai vaaleana kuu näkyy.

Artikkelikuva: Ursa