Pelastuslaitos muistuttaa metsäpalojen vaarasta

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen alueella on menneen viikon aikana syttynyt maastoa palamaan muutaman kerran, mutta suurilta vahingoilta on toistaiseksi vältytty. Pelastuslaitos seuraa erittäin kuivan ja syttymisherkän maaston onnettomuusriskiä.

Ihmisiä kehotetaan luonnossa liikkuessaan ja kaikissa muissakin toimissaan kiinnittämään erityistä huomiota varovaisuuteen, sillä maasto on nyt kuivaa ja metsäpalovaroitus on voimassa eli avotulta ei saa tehdä. Lisäksi muistutamme, että heti palon havaittuaan, tulee ryhtyä välittömiin toimenpiteisiin, että onnettomuus pystyttäisiin rajaamaan mahdollisimman pienelle alueelle.

Lämmin kesä on ollut mieleen monelle. Tälle päivälle on vielä luvassa kuivaa ja selkeää keliä alueellemme, mutta Ilmatieteenlaitoksen laatiman ennusteen mukaan viikonlopuksi säätyyppi muuttuu kostean lämpimäksi. Rankkoja sade- ja ukkoskuuroja voi esiintyä lauantaina ja sunnuntaina aina Pohjois-Pohjanmaata myöden. Mahdolliset vahingot liittyvät lähinnä runsaaseen salamointiin, joka voi aiheuttaa paloja ja rankkoihin sateisiin.

 

Omasta kunnostaan kannattaa myös huolehtia juomalla tarpeeksi nestettä, jotta lämmön aiheuttama nestehukka ei uuvuta kesken kaiken. Myös varjoisat paikat kannatta hyödyntää ja tauottaa työrytminsä niin, ettei kuumuus yllätä.

 

Jarmo Myllymäki

riskienhallintapäällikkö

Jokilaaksojen pelastuslaitos

 

Kuva: Minna Montonen, Näkymä Honkavuoren näkötornilta