Tanssin kieli on universaali – Alpo Aaltokoski luotsaa Täydenkuun Tanssit kansainvälisempään suuntaan

Täydenkuun Tanssien taiteellinen johtaja Alpo Aaltokoski linjaa tämän vuoden pääteemaksi kulttuurien vuoropuhelun.

– Täydenkuun Tanssien ohjelmistoa kootessani olen ajatellut nimenomaan tätä aluetta, Pyhäjärveä lähikuntineen, tämän alueen ihmisiä. Kansainvälisyyskeskustelut jäävät usein suuriin kaupunkeihin ja kasvukeskuksiin, mutta ei täälläkään olla muusta maailmasta irrallaan. Olemme riippuvaisia toisistamme ja esimerkiksi ilmastonmuutos koskettaa kaikkia maailman ihmisiä, Alpo Aaltokoski linjaa.

Täältä voidaan toki käydä nauttimassa kansainvälisestä kulttuuritarjonnasta isommissa kaupungeissa tai ulkomailla, mutta Täydenkuun Tanssit tuovat kansainvälisen tuulahduksen tänne, kaikkien ulottuville. Täydenkuun Tanssit on ainoa nykytanssifestivaali täällä, miltei parinsadan kilometrin säteellä.

– Taide itsessään on aina ollut kansainvälistä, se ei ole mikään uusi juttu.

Aaltokoski on tehnyt pitkän uran tanssitaiteilijana, ja kaikki kotimaiset nykytanssifestivaalit ovat hänelle tuttuja. Muiden festivaalien teemat ovat kapeita, Täydenkuun Tansseille haetaan erottuvuutta nimenomaan kansainvälisyydellä, joka on laaja teema. Kukaan tulossa olevista ulkomaisista esiintyjistä ei ole esiintynyt koskaan aikaisemmin Skandinaviassa. Esiintyjiä tulee kaikkiaan 14:sta eri maasta, muun muassa Taiwanista ja kolmesta eri Afrikan maasta. Ohjelmistoa tulee toki myös suomalaisilta koreografeilta.

Aiheet teoksille ovat usein universaaleja, mutta ne heijastavat tekijöidensä kulttuurista taustaa.

– Tanssitaide on helposti lähestyttävä taidemuoto, mutta toki kulttuurisidonnainen. Taide ei ole irti yhteiskunnasta, se heijastaa aina yhteiskuntaa ja omaa aikaansa. Samastakin aiheesta tehdyt teokset erottuvat näin toisistaan, se tekeekin tästä niin mielenkiintoista, Alpo miettii.

– Teokset ovat puhuttelevia, kun niissä on joku näkökulma. Liian yleinen ja itsestään selvä ei ole kiinnostavaa eikä herätä ajatusketjuja tai keskustelua.

Tänä vuonna Täydenkuun Tanssit alkavat keskiviikkona 25.7. ja jatkuvat sunnuntaihin 29.7. saakka. Viikonloppuna Pyhäjärvelle ehtii saapua kauempaakin.

– Liput kannattaa varata ennakkoon, sillä uskon ulkomaisten esiintyjien kiinnostavan yleisöä, ja on harmi, jos yksikin katsoja joutuu jäämään ulos.

1990-luvun alussa festivaali oli tunnettu läheisyydestä ja lämmöstä, yhteistyöstä alueen ihmisten kanssa. Aaltokoski harmittelee, että liian kokeellisella ohjelmistolla on festivaalille saatu aikaan elitistinen leima, josta halutaan eroon. Tänä vuonna ei luvassa ole mitään kokeellista, jokaisessa esityksessä nähdään tanssia, liikettä ja virtuositeettia.

Makasiinitorilla nähdään torstaina ja perjantaina kello 14 makupaloja ohjelmistosta, myös Alpo itse opettaa yhtenä päivänä seuratansseja. Keskiviikosta lauantaihin on illalla festivaaliklubi Pub Lyhdyssä tai Hotelli Pyhäsalmessa, jossa on ohjelmassa musiikkia ja tanssia.

Aaltokoski on taiteellisena johtajana valinnut teokset festivaalille, joten hän voi suositella jokaisen teoksen katsomista. Päivät on kuitenkin rakennettu niin, että vaikka tulisi katsomaan vain yhden päivän esitykset, saa monipuolisen läpileikkauksen tarjonnasta.

– Erityisesti tietysti toivon, että kansainvälisiä vieraita tultaisiin katsomaan. Ei Helsingissäkään käy paljoa kansainvälisiä tanssiesiintyjiä, saati sitten tällä alueella. Esimerkiksi afrikkalaisten esityksissä afrikkalainen musiikki on vahvasti esillä, joka antaa monille kosketuspintaa.

Ohjelma on haluttu koostaa alueen ihmisiä palvelevaksi, teokset eivät ole liian vaikeasti lähestyttäviä. Alpo kuitenkin kannustaa erityisesti ensikertalaisia tutustumaan käsiohjelmaan ennakolta, niistä saa hyvän tuntuman, jonka pohjalta teos avautuu helpommin.

– Toki esityksen tulee myös yllättää, mutta kokemus ei saa olla vastenmielinen. Esityksissä vaihtelevat järki ja tunteet, nenäliinoja kannattaa ottaa mukaan. Huumoria on mukana myös. Esitykset voivat olla koskettavia, mutta eivät surullisia. Taiteen keinoin voi käsitellä myös vaikeita aiheita, mutta taiteilija vie esityksen aina siihen pisteeseen saakka, että lopulta toivo ja valo voittavat.  

Mirka Kauranen

 

Lisää Täydenkuun Tansseista festariliitteessämme!