Mielipide: Lapset maksajiksi

Kuuntelin tuolta lehdistä valtuuston keskustelleen kouluasiasta ja koulujen lopettamisesta.

En tiedä liekö tuotu esiin erityisesti sivistyslautakunnalle, että jo monena vuonna olen ihmetellyt miksi maksetaan kirjaston asioista ainakin neljännesmiljoona aivan käsittämätöntä maksua. Jos lopetettaisiin sen suoritus, voisi sillä rahalla pitää töissä ainakin viisi henkilöä. Mihin he joutuvat, kun sanotaan irti, ja mihin joutuvat myös liiat opettajat? Ja entä kirjaston väki? Ainakin kaksi joutaa pois, kun tuolla tulevalla alueella ei kukaan käy. Joku sanoo, että kyllä ne autolla käyvät, mutta kuka nyt niin hölmö olisi. Ja lasten kirjastokäyttö menee myös sinne tuntemattomaan ja niin on luovuttava liioista henkilöistä. Voi tietysti sanoa, että eivät ne lisämaksut viidestä niin paljon maksa, mutta kun tarvitaan lisää autoja. Kun vaikuttaa siltä, että ainoa syy on saada lapsia tuolle uudelle kentälle, niin on se totisesti kallista. Jääköön hölmöyden muistomerkiksi.

Mutta erityisesti minä ajattelen niitä tulevia koululaisia. Luokkakokoja on pakko suurentaa ja se on aina pois lapsen edusta. Toisaalta on jo aivan tarpeen, että taitaa jotkut lapset tarvita

tällaisessa tilanteessa tukiopetusta ja milloin se annetaan, kun on jouduttava kyytiin. Asia toki helpottuu, jos lopetetaan vain nuo kaksi pienintä koulua.

Mutta ei se siihen lopu. Tällä menolla koululaiset loppuvat kokonaan ja silloin on kai lopetettava koulu myös täältä. Ei ne Katiskaan tulevat enää lapsia tuota. Voi niitä pistäytyä mummon ja vaarin luona, mutta eivät kouluun tule.

Lukio on käsittääkseni menestynyt aivan erinomaisesti, mutta jos joku kiekonpelaaja tulee, niin ei se koulua pelasta. Ja kun otetaan huomioon kuinka hienot erityisopetuksen saannin mahdollisuudet ovat tuon kaivoksen jäljiltä niin miksi pitäisi asia viedä tuhoon, jota ajetaan jo lapsen koulun alusta lähtien. Ja se lopettaa myös peräkamarit.

Rainer Kyyrönen