Saksalaisherkkuja Väentuvalla

Kirkonkylän ja saksalaisen Hagedornin kylän pitkä ystävyys on johtanut siihen, että tänä kesänä kaksi saksalaisrouvaa tuli tänne kakkutalkoisiin. Tämän ja ensi viikon torstaina Pyhäjärvellä onkin saksalaisten herkkujen kahvio Väentuvalla.

 

Brigitte Brand ja Monika Klatt olivat käärineet viime keskiviikkona hihat ja olivat täydessä leipomistouhussa Väentuvan keittiössä. Heidän oli näet hyvissä ajoin aloitettava kokeilemaan miten esimerkiksi suomalaiset jauhot ja keittiön uuni toimivat.

Työn alla oli kermainen kirsikkakakku, Ozeantorte. Kakun nimi viittaa valtamereen eli liekö kirsikat tulleet alun perin valtamerten takaa. Tällä kertaa itse säilötyt kirsikat tulivat kuitenkin vain Itämeren takaa.

Tämän ja ensi viikon torstaina Brigitte ja Monika pitävät Väentuvalla saksalaisten herkkujen kahviota puolesta päivästä iltakahdeksaan. Tarkoituksena on leipoa kummallekin päivälle useita erilaisia kakkuja ja jotain pientä suolaistakin myytäväksi kahvin, teen tai mehun kanssa.

Rouvat ovat tottuneita kesäkahvion pitäjiä, sillä Hagedornin kylätalolla on jo vuodesta 2004 pidetty toukokuusta syyskuuhun joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina kahviota. Sinne kylän naisväki leipoo kerrallaan lähes kaksikymmentä kakkua talkoilla. Hagedornissa kakkukahvilla käykin 80–100 kävijää, joskus pitkälle toista sataa yhden iltapäivän aikana.

Brand ja Klatt olivat viime vuonna juhannuksen aikoihin pienen naisporukan kanssa lomareissulla Pyhäjärvellä. Sillä reissulla he kuulivat, että Väentuvalla ei enää ollut kesäkioskia.

– Kotiin päästyämme tämä asia tuli mieleen ja saman tien saimme idean, että lähdetäänpäs kokeilemaan kesäkahvion pitoa Väentuvalle ja siten tukemaan talon ylläpitoa, kertoo Brigitte Brand.

Brigitte otti yhteyttä ja esitti idean Kirkonkylän kyläyhdistys KolmiKannalle ja siitä tämä kylien välisen ystävyyden uusi teko lähti etenemään. KolmiKanta jatkaa vielä Kihujen jälkeen kesäkioskin pitämistä kolmena heinäkuun perjantaina.

– Valitettavasti pystyimme tulemaan vain kahdestaan, koska loput rouvat joutuivat jäämään huolehtimaan meidän omasta heinäkuun alun kahvilastamme, toteaa Brigitte hymyssä suin.

KolmiKannan väki on myös järjestänyt saksalaiskahviopäiviin iltaohjelmaa; tämän viikon torstaina on yhteislauluilta ja ensi viikon torstaina rautakangenheiton SM-kisat.

– Toivomme tietysti, että tämän kesän jälkeenkin Väentuvalla olisi kesäisin vastaavaa toimintaa, sanovat Brigitte ja Monika.

– Tämän kesäinen on osoitus siitä, että emme ole ystäviä vain paperilla vaan myös teemme jotain konkreettista toisen hyväksi. Ja eihän sitä tiedä, vaikka mekin tulisimme vielä uudestaan leipomaan.

Brigitten edesmennyt mies oli aikoinaan talkoilla jonkin aikaa rakentamassa Väentupaa. Siksikin Brigitte Brandilla on lämmin suhde taloon.

 

Erkki Böhme