Laiva saapui satamaan

Viime perjantaina kansaa kokoontui Hotellinrantaan tutustumaan uuteen sisävesilaivaan.

Tällä hetkellä m/s Ahti-nimen alla liikennöivä sisävesilaiva saapui aplodien saattelemana Hotellinrantaan perjantaina.

Martat tarjoilivat rannalla kahvia ja Ari Kulju säesti hanureineen laivaan tutustumista. Kahvia kaadettiin parinsadan hengen kuppeihin, mutta väkeä oli liikkeellä enemmänkin.

Laivan kyytiin olisi ollut innokkaita lähtijöitä vaikka heti, mutta koska lupapaperien saaminen ajan tasalle ottaa aikansa, neitsytristeilylle pääsivät vain laivan osakkaat.

– Kyllä laiva liikennöi yleisöristeilyjä viimeistään Kihuilla, ehkä jo aikaisemminkin, Pyhäjärven Laivaristeilyt Oy:n toimitusjohtaja Ari Huttunen lupaa.

Risteilyistä ilmoitellaan risteily-yhtiön Facebook-sivuilla ja Pyhäjärven Sanomissa. Yleisöristeilyjä on tarkoitus järjestää kesäviikonloppuisin aina koulujen alkuun saakka, laiva on varattavissa myös yksityistilaisuuksiin.

Laivan kyytiin mahtuu bussilastillinen väkeä, säästä riippuen sisätiloihin tai kannelle. Kaikkiaan laivassa on 97 asiakaspaikkaa. Laivassa on myös A-oikeudet ja pikkupurtavaa, paikallisten ravintolayrittäjien kanssa voidaan järjestää myös ruokailu catering-palveluna.

Ahdille halutaan vaihtaa paikallisempi nimi ja lähitulevaisuudessa luvassa onkin nimikilpailu.

– Laiva tekee parin tunnin risteilyjä, joilla seilataan Isollaselällä Pietarsaaren ja kirkon lähisaarien läheisyydessä, toistaiseksi ei rantautumismahdollisuutta ole, laivayhtiön hallituksen puheenjohtaja Risto Niskanen kertoo.

Laivan palatessa kotisatamaansa Hotellinrantaan, se lähtee uudelle risteilylle.

Pyhäjärven Sanomat uutisoi maaliskuussa paikkakunnalla virinneestä halusta saada tänne sisävesilaiva, ja hanke lähti äkkiä myötätuuleen.

Aluksi oltiin keräämässä varat laivaan kuntalaisten pikkusijoituksilla, mutta keräys olisi vienyt aikaa. Hankkeen moottoreiksi saatiin paikallisia yrittäjiä. Parissa viikossa oltiin saatu kokoon 19 osakasta, joista 18 on pyhäjärvisiä.

– Eipä asiaa juuri keretty edes markkinoimaan, kun osakkaat saatiin kokoon, eikä kaikki edes mahtuneet mukaan. Tällä hetkellä ei uusia osakkaita olla enää ottamassa, Huttunen sanoo.

Halukkaat voivat tukea laivan toimintaa sille perustetun kannatusyhdistyksen kautta.

Osakkaiden ensiristeilyllä laivaa kipparoi sen aiempi omistaja Lasse Ketonen Kemijärveltä. Tulevalle kesälle kippareita on saatu kolme: Kuopiosta, Kokkolasta ja Pyhännältä. Tämän kesän risteilyt on siis turvattu, mutta kipparihaku on päällä tuleville kesille.

Huttunen toivoo, että kyseisen kokoluokan laivoihin tarvittavaa kipparikoulutusta saataisiin myös lähemmäksi, jolloin pyhäjärvisiäkin pääsisi kouluttautumaan.

Laivahankkeen puuhamiehet olivat testanneet Ahdin kyytiä koeajoilla kahteen kertaan jo ennen osakasristeilyä.

– Kyllä se hyvin pelittää, sellainen laiva saatiin kuin haluttiinkin, Niskanen hymyilee.

– On tämän eteen tehty töitäkin, ajettu 5000 kilometriä pitkin Suomea. Työtunteja ei voi laskeakaan, Huttunen huokaisee.