Mielipide: Ruotanenko syyllinen?

Tässä vain muutama aika sitten oli koululaitos teettänyt tutkimuksen, mikä on maan paras koulu. Mukaan tutkimukseen ei ollut otettu sitä, mikä on ollut opetuksen taso eikä myöskään hintaan rakennusten arvoja tai vaikkapa kuljetuksia.

Sain tietooni tämän kunnan, Haapajärven, Kärsämäen ja Kiuruveden tuloksia. Toiset ovat sarjoissa keskitasoa, mutta Pyhäjärvi alakantissa. Asia on toki niin, että kun esimerkiksi rahanmeno per oppilas on noin 10 prosenttia pienempi ja viitisen verrattuna toisiin.

Herää kysymys mistä tämä johtuu. Tietysti erilaiset palkat ja opetusryhmien koko ovat asiassa mukana. Mutta kun niitä tarvitaan, niin ainakin minulle herää kysymys mahdollisesti hallinnon kuluista.

Kun nyt on esitetty kaikkien oppilaiden siirtämisestä Ikoselle ja pari luokkaa kirjastoon, niin onkohan tuo todella järkevää. Ajattelen myös asiaa niiden oppilaiden kannalta, joiden ei tarvitse olla kuljetuksissa. Toisaalta Emolahden kuljetusten piteneminen, eikä myöskään Rannankylän, ole ratkaisevaa. Mutta olisi se mukavampaa nimenomaan lasten kannalta, ettei tarvitsisi jatkuvasti olla jossain kyydissä.

Mutta se, että luokkia tulisi kirjastoon lienee se, että saataisiin oppilaita uudelle pihalle. Tulee mieleen, se että luokiksi sopisivat esimerkiksi ns. johtajien asunnot siinä opettaja-asuntolan kyljessä. Nimittäin kuka lähtee teollisuusalueelle kirjastoon autollakaan. Ja naurettavuuden huippua olisi kirjastoauton pyöriminen tässä keskustassa. Sillä voitaisiin toki selittää niitä naapuriin meneviä neljännesmiljoonia.

Oman kaupungin kohdalta näkisin tarpeelliseksi tarkemman ja julkisen tutkailun rahamenosta. Jos Ruotanen lopetetaan, niin kyllä rahanmeno kasvaa, mutta liekö kyseessä alueen väestön kiusaaminen niin aikuisiin kuin ennen muuta lapsiin nähden.

Rainer Kyyrönen