Lähiliikunta-alue julistettiin käyttöön

Viikko sitten tiistaina Pyhäjärven lähiliikunta-alue sai viralliset avajaisensa. Keskuskoulun pihalle saapui paljon lapsia kokeilemaan parkouria sekä mittaamaan jalkapallotaitojaan Futsal-liigan pelaajia vastaan aurinkoisessa säässä.

 

Keskuskoulun pihalla sijaitsevan lähiliikunta-alueen avajaiset järjestettiin viime viikolla. Pyhäjärven tekninen johtaja Sami Laukkanen julisti avajaispuheessaan lähiliikuntapaikan käyttöönotetuksi.

– Muutama vuosi taaksepäin tekninen toimi otti talousarvion investointiohjelman suunnitteluun mukaan Keskuskoulun pihan peruskorjauksen. Moni varmasti muistaa, millainen piha-alue oli varsikin keväällä talven routavaurioiden jäljiltä, Laukkanen aloitti.

– Vuonna 2016 kaupungin liikunta- ja vapaa-aikatoimi esitti, että tälle pihalle voitaisiin suunnitella lähiliikuntapaikka. Tästä sitten käynnistyi alueen suunnittelu. Päätös rakentamisesta saatiin talousarvion päätöksenä joulukuussa 2016 ja tästä suurkiitokset kaupungin päättäjille.

Lähiliikunta-alueen rakentaminen alkoi vuonna 2017. Laukkanen kiitteli keskuskoulun oppilaita, opiskelijoita, henkilökuntaa sekä kirjastonkäyttäjiä kärsivällisyydestä, joka joutui koetukselle rakentamisen aikana. Urakan valmistuttua kokonaishinta kaikki piha-alueet mukaan lukion oli 969 000 euroa, josta lähiliikuntapaikan osuus oli noin 500 000 euroa. Piha-alue valmistui marraskuussa.

Laukkanen halusi korostaa sitä, että lähiliikunta-alue on kaikkien käytössä.

– Tämä alue on tarkoitettu kaikille pyhäjärvisille ja paikkakunnalla vieraileville.

Avajaispuheen jälkeen oli aika siirtyä kolmelle eri pisteelle liikkumaan. Lähiliikuntapaikalle saapuneet parkour-harrastajat sekä futsalpelaajat esittelivät lajejaan paikallaolijoille. Oulun parkour-seuran Ossi Ilano ja Joona Iinatti ovat ennenkin olleet liikunta-alueiden avajaisissa esiintymässä.

– Saatiin yleisöltä aika hyviä reaktioita, Ilano hymyilee lasten ihmetellessä, miten sulavaliikkeistä parkour-kaksikon työskentely onkaan.

Ossi ja Joona kuvailevat parkouria monipuoliseksi ja hauskaksi liikuntamuodoksi.

– Onnistumisen tunteet sekä itsensä ilmaiseminen ovat iso osa parkouria, Joona kertoo.

– Parkouriin kuuluu myös vahvasti yhteisöllisyys ja porukassa tekeminen, Ossi jatkaa.

Lajissa näkyy nimenomaan jokaisen harrastajan oma juttu.

– Jokaisella on oma tapansa harjoittaa parkouria. Toiset haluavat sulavaa, virtaavaa liikkumista. Toiset taas haluavat kokeilla rajojaan esimerkiksi maksimihyppyjen kautta, Ossi selostaa.

Parkour sopii kaikille ja kaikenikäisille.

– Tärkeintä on kuunnella omaa kehoaan. Pitää miettiä, onko nyt oikeasti valmis kokeilemaan jotain tiettyä temppua. Parkour on eräänlaista riskien hallintaa – harjoittelemalla minimoidaan riskit, tiivistää Ossi.

Parkourpisteen lisäksi tapahtumassa kikkailtiin pallon kanssa. Futsalin SM-tasolla pelaavan Sievi FS:n pelaajat Juho Alasuutari, Jaakko Alasuutari sekä Tuukka Toivola näyttivät lapsille erilaisia harhautuksia. Jaakko pelasi lapsia vastaan niin kutsutulla Panna-areenalla, jossa korostuu erityisesti pallonhallinta. Lapset eivät pystyneet ymmärtämään, miten hyvin Jaakko palloa hallitsi.

– Ei tuo ole edes mahdollista, lapset hämmästelevät, kun Jaakko kertoo ala-asteen pomputteluennätyksensä olevan noin 1660.

– Sisällä pelattava futsal ja jalkapallo ovat mielestäni aivan erilaiset lajit. Futsalissa kosketuksia palloon tulee paljon enemmän, sillä yhtä aikaa kentällä on 4 pelaajaa sekä maalivahti kummastakin joukkueesta. Pienempi pelikenttä tuo futsaliin nopeaa tempoa – koko ajan pitää tietää, mitä seuraavaksi tulee tekemään, avaa Sievin kapteeni Juho Alasuutari.

Alasuutarin mukaan pienet virheet korostuvat futsalissa.

– Futsalin ja jalkapallon harrastaminen tukevat toisiaan. Futsalissa opitaan erityisesti pallonhallintaa pienessä tilassa. Esimerkiksi brassitähti Neymar on pelannut futsalia, joka näkyy sitten jalkapallokentällä ilmiömäisenä taituruutena, Juho jatkaa.

Jalkapalloa Veikkausliigan VPS:n riveissä vuonna 2009 pelannut Juho piti avajaisia onnistuneena tapahtumana. Vapaa-ajanohjaaja Marko Pehkonen oli kysynyt joukkuetta paikalle.

– Vastasin välittömästi, että olemme käytettävissä. Tämä on tietysti yksi keino tuoda seuraa esille, mutta pääpointtina tänään on liikunnan ilosanoman levittäminen.

 

Joonas Kärkkäinen