Mielipide: Ruma sana

Muistaakseni siitä on vajaa vuosi, kun valtuuston puheenjohtaja Tikanmäki pamautti valtuuston kokouksessa oikein kunnon jyskyn pöytään sen merkiksi, että Pyhäjärvi eroaa Selänteestä. Taisin siitä kirjoittaakin.

Mutta nyt on ollut puhetta, ettei se voi tapahtua Selänteen toisten kuntien vastustuksen vuoksi. Ollaanpa kai oltu yhteydessä jopa maan hallitukseenkin päätöksen kumoamiseksi. Mutta tuo Oulussa oleva Ely on myös sitten ryhtynyt vastustamaan irtaantumista.

Ymmärsin kaupunginhallituksen kokouksen uutisesta, että nyt sieltä on lausuttu syy irtaantumisen estämiseksi. Ja se on varsinainen ruma sana, joka on nyt oikein kirjoitettu ja se on se, että Pyhäjärven kaupungin hallinto ei pysty toimimaan niin sosiaali- kuin terveydenhuollonkaan osaajana eli on niin tyhmää, ettei sille voi asiaa luovuttaa.

Ja kenestä on siis kysymys?Jokaisella hallintoalalla on omat työntekijänsä ja pomonsa. Nythän näitä pomoja on oikeastaan näkyvillä vain teknisellä, sivistys-, maatalous- ja kaupunginjohtotasolla. Olen ihmetellyt, miksi pistetiin miljoona tuohon koulun pihaan ja ei saatu kirjastoon edes ovenpieliä, että pyörätuoliasiakas pääsisi vessaan. Ja samalla tuo piha aiheutti sen, ettei autollakaan sinne pääse lähelle. Liekö ollut varsinainen tarkoituskin.

Samalla kun tehtiin tuo asia, niin miksi sitä neljännesmiljoonan rahaa tuputetaan edelleen kirjaston pitämiseen, kun siihen riittäisi murto-osa rahasta. Ja entä sitten kouluasiat, josta olleen jostain syystä lopettamassa Ruotasen koulua. Liekö aavistus, että väki vähenee niin, ettei kouluja enää tarvitakaan. Nämä on niitä toisen pomon juttuja. Nämä em. pomothan ovat tottelevaisia alan tekijöitä ja joku heitä komentaa.

Jotainhan tämän kaiken on palveltava. Siinä taitaa olla kysymystä, johon ei saada koskaan vastausta. Tai jospa se olikin jo siinä Ely:n toteuttamassa.

Rainer Kyyrönen