Mielipide: Seniorikatiska

Vähän aikaa sitten oli kutsu kaikelle kansalle kaupungintalon valtuustosaliin kuulemaan tulevia suunnitelmia kaupungin kehittämiseksi. Ja olihan siellä porukkaa oikein tuvan täydeltä.

Vt. kaupunginjohtaja esitteli Pyhäsalmen keskustan uutta ilmettä ja sen tuomaa tulevaa suuruuden aikaa. Keskustaan on nousemassa tornitalo, jonka alakertaan tulee ainakin pankin palveluita. Kuuleman mukaan neljä kerrosta on asuntoja.

Nykyisen pankin paikalle tulee nelikerroksinen asuintalo. Mutta ketä tulee asukkaiksi. Kerrottiin, että asunnot tulevat vuokrattaviksi ja niitä saa sitten paikkakunnalle palaavat entiset pyhäjärviset. Porukka on vähintään 65 -vuotiaita.

Vuokrarahat kerää kaupungin omistama Rillankivi-firma, jonka tekemisiin ei kukaan muutamaa uskottua lukuun ottamatta pääse sorkkimaan. Mihin rahat menevät tai kenelle, se ei kuulu kenellekään. Mutta miksi sitten tällaisia senioreiksi luokiteltavia vuokralaisia otetaan asumaan? No kun he eivät sitten valita, kun ollaan jo “puupalttoossa”, mutta rahat on saatu.

Kun kuuntelee tiedotusvälineitä, niin muualla pyritään saamaan asumaan lapsiperheitä luomalla työpaikkoja yhteiskunnan avulla. Se antaisi tulevaisuutta ja monipuolistaisi jopa kulttuuria. Ei senioritaustaiset mitään aikaansaamattomia ole, mutta se on yleensä sisäsiittoista.

Tilaisuudessa sai myös kysellä, ja minäkin tein yhden kysymyksen, johon en toki saanut varsinaista vastausta. Kysäisin, onko mitenkään otettu huomioon turvallisuustekijät, johon toki katsoin sisältyvän sekä fyysisen että henkisen turvallisuudenkin.

Mutta yhtä asiaa minä jäin pähkäilemään. Onko niin, että Ruotasen aluetta ei katsota edes kehittämisen arvoiseksi tarjoamalla sinne vaikka niitä lapsiperheitä. Vaikka ne kaivoksen perunaviljelmät hoidetaan Oulusta käsin, niin voisihan sieltä jotain löytyä, joka innostaisi vaikkapa nuoriakin.

Lopuksi en kyllä keksi sanoa muuta kuin “voi pyhä yksinkertaisuus”.

Rainer Kyyrönen