Ikäystävällinen Pyhäjärvi

Viime torstaina kaupungintalolle saapui väkeä sankoin joukoin, kun Pyhäjärven Sanomat yhteistyössä Pyhäjärven kaupungin kanssa järjestivät Ikäystävällinen Pyhäjärvi –yleisötilaisuuden. Erityisesti senioriasumisen erilaisiin vaihtoehtoihin painottunut tapahtuma kokosi tehokkaasti yhteen ikäihmisten ajatuksia, mikä taas selkeyttää Pyhäjärven kaupungin päättäjien kuvaa senioriasumisen tilasta.

Pyhäjärven Sanomien päätoimittaja Mirka Kauranen toivotti täpötäyden valtuustosalin tervetulleeksi Ikäystävällinen Pyhäjärvi –tilaisuuteen viime torstaina kaupungintalolla. Sanomien ja Pyhäjärven kaupungin yhdessä järjestämän tapahtuman päämääränä oli nostaa esille asukkaiden mielipiteitä senioriasumisesta, mutta myös kertoa, minkälaisia asumisvaihtoehtoja on tällä hetkellä ja mitä on luvassa tulevaisuudessa. Avauspuheessaan kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi painotti jokaisen ikäryhmän tukemista.

– Tänään tarkoituksena on edistää eri ikäisten hyvää elämää. Perehdymme erityisesti seniori-ihmisten asumisjärjestelyihin. Millä keinoilla voisimme kehittää tämänhetkistä asumisen, viihtyisyyden sekä palveluntarjonnan tilaa – entäpä tulevaisuudessa?

Kiviniemi korosti myös paluumuuttamisen merkitystä. Kerran maailmalle lähteneiden pyhäjärvisten houkutteleminen takaisin kotikunnalleen onkin yksi kaupungin tavoitteista.

Paluumuuttajien ja uusien asukkaiden tavoitteleminen näkyy myös Kiinteistö Oy Rillankiven toiminnassa. Tällä hetkellä osa keskustaan kohoavan kerrostalon asunnoista varataan ulkopaikkakuntalaisille.

– Tuleva kuusikerroksinen rakennus tulee sisältämään 30 asuntoa, joista pyritään tekemään esteettömiä, kertoi Rillankiven toimitusjohtaja Sari Ahola.

Asuntoja voi hakea elokuusta lähtien ja rakennus on kokonaan valmis marraskuussa.

Aholan jälkeen puheenvuoroon pääsi Attendon Pohjois-Suomen alueen palvelupäällikkö Marja Kehus. Kehus esitteli yleisölle Attendon hoivakoteja diaesityksellä ja nähtiinpä valkokankaalla Pyhäjärvelle suunnitellun hoivakodin esimerkkikuva.

– Meillä Attendolla arvot ohjaavat työtä. Tekeminen lähtee asiakaslähtöisyydestä – asukkaillemme järjestetään erilaisia aktiviteetteja ja juhlia. Asiakkaiden mielipiteet otetaan näissä tietenkin huomioon, Kehus totesi.

Rillankiven kerrostalon sekä Attendon hoivakodin lisäksi Pyhäjärven katukuvaan suunnitellaan uutta rakennusta Ollintielle – nykyisen Osuuspankin paikalle. Pankin nykyiset tilat on tarkoitus purkaa ja tilalle toivotaan muutakin kuin parkkipaikkaa.

– Osuuspankilla on suunnitteilla rakennuttaa tämänhetkiselle paikalleen neljäkerroksinen rakennus, joka soveltuu eritoten seniorielämään. Ensimmäinen kerros olisi liiketiloja varten ja loput kerrokset asunnoille. Mitään ei ole lyöty lukkoon, joten toiveita rakennuksen suhteen otetaan vastaan, kertoili Suomenselän Osuuspankin pankinjohtaja Iiris Puro.

Ennen taukoa yleisö pääsi näkemään Helsingin kotihoidon ylilääkärin ja sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijan Harriet Finne-Soverin videolähetyksen. Finne-Soveri käsitteli videolla suomalaisten vanhenemista ja painotti erityisesti sitä, että kotona asumista tulisi tukea enemmän.

– Liian helposti ihmisiä sysätään asumispalveluihin. Pitäisi selvittää, mitä ihmiset oikeasti toivovat ja antaa heille mahdollisuus asua juuri siellä, missä haluavat.

Ylilääkärin videopuheen jälkeen oli aika siirtyä kaupungintalon aulaan tutustumaan näyttelyihin. Näytteillä oli pyhäjärvisiä yrityksiä, kuten AMP Orix Ay sekä Pyhäsalmen Rakennus Oy, mutta myös esimerkiksi Peruspalvelukuntayhtymä Selänne. Tauolla eri yrityksien pisteitä kierrellyt Pyhäjärven vanhusneuvoston puheenjohtaja Pirkko Hautala oli tyytyväinen päivän antiin.

– Tämä on hyvin monipuolinen tilaisuus, mikä on varmasti herättänyt ihmisten mielenkiinnon. Täällä on ollut sellainen positiivinen pullahdus – todella paljon hyviä juttuja on noussut esille, kiitteli Hautala.

Yritysten laittaminen näkyville aulaan oli Hautalasta hyvä ajatus. Hänen mielestään yrittäjyyden esiin nostaminen ja yhteisten tapahtumien järjestäminen lisää yhteishenkeä. Pyhäjärven Sanomatkin saavat kiitosta.

– Minusta Pyhäjärven Sanomat palvelee nykyään pyhäjärvisiä erittäin hyvin. Lehti muistuttaa meitä siitä, että kyllä täälläkin tapahtuu!

Senioriasumisen vaihtoehdot olivat vanhusneuvoston puheenjohtajalle päivän kiinnostavinta antia.

– Asumisen järjestelyt ovat mielenkiintoinen aihe. On hyvä, että monia eri vaihtoehtoja löytyy. Jokaisen ihmisen tilanne pitäisi mielestäni katsoa tapauskohtaisesti – ei kaikkia voi jättää esimerkiksi kotihoidon piiriin.

 

Joonas Kärkkäinen

 

Lue lisää paperilehdestä (9.5.2018) tai www.lehtiluukku.fi