Mielipide: Ministeri tunsi pisteen…

Minulle luettiin muutama aika sitten, että perhe- ja peruspalveluministeri Anneli Saarikko vierailee Haapajärvellä viime viikon maanantai-iltana. Kiinnostuin asiasta ja ajattelin mennä kuulemaan. Ja onnistuihan se.

Paikalla oli ehkä viitisenkymmentä henkilöä, joista varmaan enemmän kuin kolme neljäsosaa oli miehiä ja kaikilla puku päällä ja solmio kaulassa. Kenenkään heistä en kyllä huomannut halailevan ministeriä läheltä seuranneena.

Ministeri jutteli yli puoli tuntia asioista, joista turistaan joka välissä niin radiossa kuin telkkarissakin.

Sitten otin puheenvuoron ja kävin ministerin puoleen asioineni. Toki esittelin itseni ja mistä olin tullut ja tittelikseni sanoin: ongelmajäte. Annoin hänelle kirjekuoren asiakirjoineen ja kysyin häneltä näyttäen oikeaa rannettani tietääkö hän siinä olevan punaisen täplän merkityksen. Ja tunsihan hän.

Tein hänelle suullisen aloitteen ko. merkkien saamisesta yhteiskunnan tarjoamaksi huomioksi, että on tullut huomioonotetuksi henkilöksi, jonka selän takana kulkee jatkuvasti kuolema. Perustelujakin sanoin, ja hän kiinnostui todella asiasta.

Sitä minä ihmettelin, ettei ketään muita minua ja avustajaani lukuun ottamatta Pyhäjärveltä ollut paikalla. Mutta kun peruspalveluministeri oli paikalla, niin olisi toki sosiaalipuoli voinut olla asiana. Puhuttiin kyllä Oulaisten vauvoista ja valtakunnallisesta sosiaalitoimesta varsinkin sotea ajatellen. Selänteen eräs terveyshenkilö vaahtosi myös lähes puoli tuntia, mutta esim. sanaa ’vammainen’ en kuullut kuin yhden kerran ministerin suusta.

On tullut mieleen, osattaneenko täällä johtoportaassa edes lukea jätettäessä ministerin vierailu sivuun. Tajusin minä sitten lopussa toivottaessani kaikille hyvää vaikeavammaisiltaa, että kyseessä olikin vaalivouhotus.

Rainer Kyyrönen