Mielipide: Uusi laji kesäurheiluun!

Vasta äskettäin olemme saaneet talvikisat tuolla idässä päätökseen. Jos ajatellaan olympialaisia muinoin, oli lajimäärä aivan toista luokkaa kuin nykyään. Oli muutamia hiihtolajeja sekä mäenlasku. Luulen, että esim. ampumahiihto ei ole ollut pitkäänkään lajivalikoimassa. Toisaalta taas naisten osuus kisoissa on ollut kokonaan olematon tai aivan vähäinen. Eikä se luisteluhiihtokaan ole pitkään ollut olemassa.

Mutta nykyään on lajeja jos mihinkin lähtöön. Noiden edellä lueteltuihin on tullut mitä merkillisimpiä lajeja, kuin esim. käsittääkseni jollakin laudalla laskeminen, hyppyyttäminen ja sitten vain pelleilyä. En osaa sanoa noista mitään, kun en ole voinut seurata tuon näön puuttumisen vuoksi. Selostukset on tehty televisiota varten ja se ei ole sama kuin radiolle. Mutta noita merkillisyyksiä on kyllä pilvin pimein. Ja mikä oli tosi mielenkiintoista, että mitaleita tuli juuri naisille enemmän.

Mutta on niitä uusia lajeja kesäkisoissakin. On lajeja kentällä, kentän ulkopuolella ja taitaa olla jopa metsässä.  Vedessäkin on lajeja, mutta ne liittyvät uintiin. En tiedä joko lienee myös sukeltamista. Mutta veden pinnalla en tiedä kisailtavan. Niin, tietysti jos joku katsoo sellaiseksi uinnin.

Mutta minulla on ehdotus. Se on siitä mitä äskettäin kirjoitin – vesihiihto. Siinä moottorivene vetää vesisuksilla olijaa, joka voisi sitten tehdä jos jonkunlaisia temppuja. Ja pistelaskusysteemejä voi kehittää vaikka minkälaisiä. Ja täällä tuhansien järvien maassa on harjoittelualueita joka lähtöön. Toisaalta sarjoja voi olla jos mihinkin sarjaan nuorista ikääntyneisiin saakka, sillä fyysistä voimaa ei tarvita kuin esim. viidenkympin hiihdossa.

Mutta olisiko laji sopiva tänne Pyhäjärvelle? No, täällähän on tuo järvi ja rahamiehiä veneiden hankkimiseksi on vaikka kuinka. Toisaalta ratojen kunnostamistakaan ei tarvita jäiden sulamisen jälkeen. Ja minulla olisi jo valmiina esittää oikein hyvä kilpailupaikkakin. Se olisi tuo ”Pikkuselkä”. Lähtö ja maali olisi tuossa sillan tuntumassa ja molemmin puolin lahtea olisi katsomoa vaikka suuremmalle porukallekin.

Eräs asia on kuitenkin siinä, että kilpailijoita ei lähikunnista tule, sillä siellä ei ole kunnon järviä. Mutta tuolla meren rannassa taas olisi vaikka millä mitalla ja oletan, että myös ulkomaalaisia. Mutta olisi se jännää, jos ensimmäiset vesihiihtokilpailut olisivat täällä Pyhäsalmessa.

Idea on käytössä eikä minä kaipaa mitään korvauksia.

Rainer Kyyrönen