Mielipide: Pääsiäistarina

Olen kuulostellut pojilta, näkivätkö he luudalla liihottelevia noita-akkoja pääsiäisen aikaan, mutta kukaan ei tunnustanut nähneensä! Nyt on käynyt ilmi, että sellaisia luutia ei enää ole, pitää olla koivunoksista tehty, ja kunnon puuvarsi. Millään katuharjalla ei lennellä, se ei kanna nykyisiä noitia jotka on päässeet hieman pulskistumaan. No onhan ainakin yritetty.

Näyttää siltä, että markkinavoimat jylläävät taas täysillä. Onhan ne ennenkin vaikuttaneet. Miehet tulivat joskus huonommalla hevosella kuin lähtivät, ja itsekin kelvottomassa kunnossa. Ei sitä olisi arvannut, että tämä emäntien pelko tarttuu joskus valtakunnan huipulla oleviin päättäjiinkin. Se siitä korkeasta koulutuksesta seuraa. Rukkas-Antti möi torilla tavaraa ja jos oikein hyvä tuuri oli, niin sai satasella kymmenen paria saman käden rukkasia ja hyvät jutut kaupanpäällisiksi.

Muistelen joskus lukeneeni, että ihminen on kallis ja huonolla hyötysuhteella käyvä kone eikä yksikään insinööri sellaista suunnittelisi. Seurausta siitä on varmaan tietokone, joka nyt miettii, mihin ihmistä enää tarvitaan, vai tarvitaanko mihinkään. Lapset istuvat sen ääressä ja tuijottavat hyppiviä ukonkuvia sen sijaan, että liikkuisivat ja leikkisivät. Kone osaa kirjoitella meille laskuja ja me pöhköt maksamme tietämättä, minne rahat menevät.

Puhutaan paljon naisten tasa-arvosta, mutta kuka meitä miehiä puolustaa? Esimerkiksi pääsiäisnoitamarkkinat olivat yksinomaan naisten hallussa, lentelivät luudalla yökaudet ja jos talossa oli musta kissa, se otettiin luudalle hyviä tapoja oppimaan ja jotkut veivät kahvipannunkin mennessään, ettei isäntä saanut edes kahvia aamulla!

Tähän Matkahuollon kantapöytään ovat kertyneet Pyhäsalmen intellektuaalit, joten viisautta riittää panemaan asioita järjestykseen! Kyllähän pojat jo huomauttivat, että jos et lopeta tuota kirjoittelua, niin sinut erotetaan porukasta.

Muistelen, että tuolla Savon puolessa yhdelle kylälle perustettiin puimaosuuskuntaa, ja isännät tutkivat niitä perustamisohjeita ja tekivät päätöksen, että ” myö ei nouvateta näitä ohjeita, ne on liian ronkelmaeset”. Onkohan näin, että tämä kuntalakikin on niin ’ronkelmaenen’, että muutamilla kunnilla on vaikeaa sitä noudattaa?

Täytyy kiittää tohtori Ovaskaista hyvistä kirjoituksista, tuntuu siltä, että hän on saanut syntymälahjana mukavan annoksen tervettä maalaisjärkeä. Käykää ihmeessä kirkolla kiertämässä se luontopolku, se ikimetsä joka siellä on, tekee hyvää sielulle ja sydämelle!

Kevättä rintaan, jospa lumetkin lähtevät juhannukseen mennessä.

Paavo Kulju