Poliisilta pääsiäisen ”liikennesääennuste”

Pääsiäisliikenne kohdistuu paljolti samoihin kohteisiin kuin hiihtolomaliikenne. Liikennemäärät ovat tosin suurempia, koska lomailijat lähtevät yhtä aikaa liikkeelle eikä jaksotusta ole kuten hiihtolomilla. Lomailijoiden kohteena ovat hiihtokeskukset, kuten Oulun poliisilaitoksen alueelle sijaitsevat Ruka, Iso-Syöte tai Ukkohalla. Liikenteen pullonkauloina tulevat aiempien vuosien tapaan olemaan pohjois-etelä suuntaiset valtatiet. Valtateistä VT4 ja VT5 ovat ruuhkaisimpia. Oulun kohdalla Pohjantiellä sijaitsevat tietyöt tulevat mahdollisesti aiheuttamaan lisää ruuhkaisuutta.

Pääsiäisen menoliikenne alkaa koko maassa kiihtyä kiirastorstaina puolen päivän jälkeen ja huipputunnit ovat klo 13.00 – 19.00 välillä riippumatta paikasta ja tiestä. Liikennemäärät vuorokauden aikana ovat valtateillä VT4 ja VT5 kaksinkertaisia normaaliin torstain liikenteeseen verrattuna. Pitkänperjantain liikennemäärät ovat normaaliin perjantaihin verrattuna suuremmat Oulun poliisilaitoksen alueella, kun Etelä-Suomessa tilanne voi olla vastakkainen. Oulun poliisilaitoksen alueella tapahtuu myös päiväliikennettä asutuskeskusten ja hiihtokeskusten välillä. Toisena pääsiäispäivänä eli maanantaina alkava pääsiäisen paluuliikenne on peilikuva kiirastorstain menoliikenteestä. Etelään päin suuntaavan liikenteen huipputunnit sijoittuvat myös klo 12.00 – 18.00 välille ja liikennemäärät ovat suuria. Liikenteen odotetaan jonoutuvan paikoin ja nopeudet laskevat jonkin verran etenkin pääsiäisen paluuliikenteen vilkkaimpien tuntien aikana monin paikoin.

Oulun poliisilaitos valvoo pääsiäisen aikaan aktiivisesti liikennettä niin teillä kuin teiden ulkopuolella. Poliisilaitoksen partiot ovat liikkeellä myös moottorikelkoilla maastoliikennevalvonnassa eri puolilla poliisilaitoksen aluetta. Luonnollisesti valvontaa suoritetaan erityisesti siellä minne ihmiset matkustavat ja niillä teillä jotka ovat odotetusti ruuhkaisimmat. Joten monenlaista poliisin kalustoa on liikenteessä. Ihmisiltä, jota ovat myös liikkeellä matkalla lomalle tai muutoinkin, toivotaan kärsivällisyyttä vaikka liikenne jonoutuu ja nopeudet laskevat. Turhilla ohituksilla aiheutetaan vaaraa itselle sekä muille tiellä liikkuville.

– Tärkeintä ei ole perille pääsy vaan matka. Nauti siis jo matkasta, komisario Pasi Rissanen Oulun poliisilaitoksesta muistuttaa.