Viva-hankkeella virtaa vapaaehtoistyöhön

Pyhäjärven sydänyhdistys sai rahoituksen Viva-hankkeelle. Hankkeen nimi tulee sanoista Virtaa vapaaehtoistyöstä. Hankkeella on tarkoitus luoda kestäviä ja hyvinvointia lisääviä toimintamalleja, jotka voivat juurtua Pyhäjärvelle.

Hanketta rahoittaa STEA eli Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus, joka tunnettiin aikaisemmin nimellä Raha-automaattiyhdistys.

– Myönnetty avustus tälle vuodelle on 120 000 euroa. Vaikka hanke on periaatteessa myönnetty kolmelle vuodelle, on vuosittain haettava seuraavan vuoden avustus uudelleen ja tehtävä selvitykset hankkeen toimista siihen saakka, sydänyhdistyksen puheenjohtaja Seija Mustaparta kertoo.

Viva-hanketta hallinnoi Pyhäjärven Sydänyhdistys, mutta sitä toteutetaan yhteistyössä kaikkien paikkakunnan yhdistysten ja järjestöjen kanssa. Pyhäjärvellä on erittäin aktiivinen ja laaja järjestökenttä. Hankesuunnitelmassa kerrotaan, että tarkoituksena on koota eri järjestöt toimimaan yhdessä yhteiseksi hyväksi koko paikkakunnan alueella. Hanketta on valmisteltu pitkään yhteistyössä muiden yhdistysten, kaupungin ja Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen kanssa. Ensimmäisellä hakukerralla rahoitusta ei saatu, mutta nyt hanke on viimein käynnistymässä.

Hankkeen projektipäälliköksi valittiin Pyhäjärven Lamminaholta kotoisin oleva terveystieteiden maisteri Jenni Kumpumäki. Hän aloitti työt 15. maaliskuuta.

– Hankkeen kohderyhmänä ovat ikääntyvät pyhäjärviset, mutta vapaaehtoistoimintaan ja toiminnan järjestämiseen toivotaan mukaan kaikenikäisiä, Jenni kertoo.

Hankkeen tavoitteina on muun muassa ikääntyvien sosiaalisen elämän ja turvallisuuden lisääntyminen Pyhäjärven keskustassa ja eri kylillä, vapaaehtoistyön edistäminen sekä yhteisöllisyyden lisääntyminen eri ikäryhmien kesken.

– Tällä hetkellä hankkeesta saa lisätietoa sydänyhdistyksen kautta, mutta hankkeelle tehdään myös omat nettisivut ja Facebook-sivu, Jenni lupaa.

Hanketta lähdetään käynnistämään vauhdilla lähiviikkojen aikana esimerkiksi jalkautumalla yhdistysten tapahtumiin ja kylille.

– Toimitilat tulevat Potilaspolulle keskustaan, mutta toimintaa järjestetään myös kylille yhteistyössä kylätoimikuntien kanssa, Seija vakuuttaa.

Toimitilojen työnimenä on Huolimo. Kevään aikana aiotaan järjestää kilpailu siitä, mikä talolle annetaan nimeksi.

Jaana Salo

 

Kuva: Viva-hankkeen projektipäällikkö Jenni Kumpumäki (oik.) pääsi heti ensimmäisenä työpäivänään esittäytymään ihmisille hyvinvointimessuilla sydänyhdistyksen messuosastolla puheenjohtaja Seija Mustaparran (vas.) kanssa.