Nuoria pitää kohdella tasavertaisina

Tammikuun alussa Pyhäjärven nuorisotoimi sai uudet kasvot, kun Satu Tikka aloitti työnsä nuoriso-ohjaajana. Nuorisotoimella ennen työskennellyt Mira Rytkönen siirtyi samoihin aikoihin etsiväksi nuorisotyöntekijäksi. Kummallekin oli tarjottu uusia töitä. Satulle valinta ei ollut vaikea.

– En miettinyt hetkeäkään. Vastasin heti, että kyllä tulen töihin, hän naurahtaa.

– Minulle päätös ei ollut ihan noin helppo. Ensimmäinen reaktioni oli, että en halua vaihtaa työpaikkaa, Mira sanoo.

– Mutta olen kuitenkin aina halunnut päästä työskentelemään erityisnuorisotyön parissa, joten lopulta päätin ottaa työtarjouksen vastaan. Yön yli sitä sai miettiä, hän jatkaa. Satullekin työ nuorisotoimella on unelmien täyttymys. Hän on aiemmin ollut töissä muun muassa Pyhäjärven seurakunnalla ja Salmen koululla.

Molempien naisten mielestä on hyvä, että he ovat työskennelleet suurimmalta osalta samojen nuorten kanssa ennenkin.

– Helpottaa työntekoa, kun tuntee jo vähän ennestään. Tässä näkee miten eri lailla nuoret ovat esimerkiksi koulussa ja vapaalla, Satu tuumaa.

– Sen olen huomannut, että ennestään tuttujen nuorten on helpompi ottaa yhteyttä, kun on joku tuttu ja turvallinen aikuinen, Mira nyökyttää vieressä.

Miran ja Satun mielestä nuoria pitäisi kohdella tasavertaisina niin, ettei ketään tuomittaisi heti kättelyssä. Satu painottaa koulun tärkeyttä ja sitä, kuinka jokaisen tulisi uskaltaa olla oma itsensä. Molempien mielestä on valitettavaa, miten vähän nuoret arvostavat aikuisia, opettajia sekä muita ohjaajia.

– Olkaa nuoria ja nauttikaa elämästä, Mira kuitenkin muistuttaa.

– Kaikkea tyhmää ei silti tarvitse tehdä ja kokeilla, Satu lisää.

Miran mielestä hänen uudessa työssään haastavinta on välillä ollut ihmisten tavoittaminen.

– Tuntuuhan se ikävältä, kun yrittää tavoitella nuorta eikä toisesta päästä vastata, hän miettii.

Satulle haasteena on ollut niin sanotusti oikean roolin löytäminen. Ei saa olla liian tiukkapipo, mutta ei myöskään liiaksi kaveri.

– Pitäisi osata olla jotain siltä väliltä, hän toteaa.

Kummankin mielestä parasta työssä on kuitenkin kontakti nuoriin.

– Mukavinta on keskustella nuorten kanssa. Tuntuu kivalta tietää, että pystyy antamaan nuorille paikan, johon tulla. Elämysten tarjoaminen on myös tärkeää, Satu luettelee. Mira nyökyttelee vieressä.

  Parasta on nähdä nuorten pääsevän tavoitteisiinsa, oli se sitten koulutuspaikan saaminen tai asunnon löytäminen, hän kertoo.

Pauliina Estola