Suomen surkein kuski –kandidaatti hankki ajotaitonsa Pyhäjärveltä

Pelti on rytissyt ja kotisohvien mikahäkkiset ovat saaneet taas kauhisteltavaa, kun Suomen surkeimman kuskin viides tuotantokausi alkoi tv:ssä helmikuun puolivälissä. Tällä kaudella ratin taakse hyppää Jyväskylässä asuva, Lohvanperältä lähtöisin oleva lastenohjaaja Laura Lohva.

– Asuin koko lapsuuteni Pyhäjärvellä. Kävin Jyväskylässä opiskelemassa lastenohjaajaksi 2004-2007, mutta palasin Pyhäjärvelle heti valmistumisen jälkeen töihin. Hain alalle, koska olen aina tykännyt lasten kanssa touhuilusta, Laura kertoilee.

Pari vuotta kotipaikkakunnalla työskentelyn jälkeen Laura muutti Jyväskylään, jossa asuu edelleen. Tällä hetkellä perheeseen kuuluu kaksi tytärtä sekä Helsingissä asuva poikaystävä.

– Hoidan lapsia vielä kotona, mutta loppuvuodesta mahdollisesti palaan työelämään tai opiskelemaan.

Muutaman kerran vuodessa Laura vierailee kotipitäjällään moikkaamassa perhettä sekä ystäviä.

Autokoulun Laura suoritti Pyhäjärvellä. Ensikosketukset autoiluun oli saatu peltoautojen parista.

– Autokouluun lähdin oikeastaan vanhempien toiveesta. En ollut kovin innokas ajamiseen. Autokortin sain lopulta kahden inssin ja neljän teoriakoeyrityksen jälkeen, Laura muistelee.

Ajaminen jäi kuitenkin Lauralla hyvin vähäiseksi. Isä, Lohvan Pekka, lainasi välillä autoaan Lauralle, mutta ajan myötä ajelut vähenivät ja vähenivät. Lopulta kynnys hypätä rattiin olikin jo liian suuri.

– Siinä vaiheessa en uskaltanut lähteä ajamaan enää ollenkaan.

Elämä ilman autoa on tuonut omat haasteensa – etenkin kun mukana kulkee kaksi lasta.

– Harrastuksiin, kavereille, kerhoihin ja kauppaan mennään julkisilla tai kävellen.

Lauran hyvän ystävän Henriikka Alatalon mielestä Lohva tarvitsi rohkeutta ajamiseen. Niinpä hän ilmoitti Lauran Suomen surkein kuski -ohjelmaan.

– Minä ja Henttu ollaan oltu ystäviä jo yläasteelta saakka. Meillä on pitkä yhteinen taival ja me ollaan koettu yhdessä elämän ilot ja surut. Niinpä Henriikalla oli tiedossa myös ajohistoriani ja arkuuteni liikenteessä. Hän ajatteli, että tämänhetkisessä elämäntilanteessani ohjelmasta olisi minulle suurta hyötyä.

Henriikka toimii ohjelmassa Lauran apukuskina.

– Henttu on loistava apukuski. Hän on rauhallinen ja saa minut uskomaan itseeni. Henriikka tsemppasi tiukoissakin tilanteissa, Laura kiittelee.

Kun Laura pääsi ohjelmaan sisään, ei hän osannut odottaa mitään. Aikaisempia kausia hän ei ollut seurannut.

– Suomen surkeimmasta kuskista jäi hyvät fiilikset ja muistot. Alussa pelotti paljon, koska en ollut vuosiin ajanut ja jo pelkkä ajatus liikenteen keskellä ajamisesta ahdisti.

Ohjelma auttoi Lauran arkuuteen.

– Sain paljon lisää rohkeutta ja nyt haavelistallani onkin oma auto. Ajamiseni on edelleen varovaista, mutta olen ylpeä siitä, että pystyn starttaamaan auton käyntiin ilman totaalista paniikkia, Suomen surkein kuski –kandidaatti iloitsee.

– Ehkä minut nähdään kesällä Pyhäjärven liikenteessä ratin takana!

Isommat paikkakunnat jännittävät vielä uudelleen oppinutta kuljettajaa, mutta pikkuhiljaa varmuutta ajamiseen tulee lisää.

– Muille aroille kuskeille haluaisin toivottaa paljon tsemppiä sekä rohkeutta luottaa itseensä ja uskaltautua edes yrittämään. Nappaa vaikka sinäkin se hyvä ystävä kyytiin henkiseksi tueksi ja aloittakaa ajelemalla pikkumatkoja vaikka hiljaisella metsätiellä!

Joonas Kärkkäinen