Tanssissa näkyy tunteiden kirjo

Uudenkuun katselmus –tanssitapahtuma järjestettiin viime lauantaina Vpk:n teatterissa. Lahjakkaat nuoret pääsivät esittämään taitojaan arvovaltaisen raadin edessä.

Vpk:n teatteri oli tupaten täynnä, kun tanssin ilosanomaa välitettiin yleisölle Uudenkuun katselmuksen merkeissä. Tanssiopisto Uusikuun oppilaat olivat tehneet toinen toistaan hienompia koreografioita, joita he esittivät joko ryhmissä tai soolona. Uudenkuun katselmus oli kaksipäiväinen tapahtuma – perjantaina pidettiin tanssityöpajoja ja lauantaina oli itse esitysten vuoro. Oppilaiden omien tanssien lisäksi lauantaina kilpailtiin improvisaatiokilpailuissa.

Yleisö koostui pitkälti tanssijoiden omista läheisistä, mutta istuipa teatterin keskirivillä nelihenkinen, vahvasti tanssitaustainen arviointiraati. Raadin muodostivat kansainvälisestikin tunnettu tanssitaiteilija ja koreografi Alpo Aaltokoski, tanssinopettaja Mimmi Marjamaa, breakdancen maailman huippunimi Johannes ”Hatsolo” Hattunen sekä Uusi päivä –sarjasta tuttu tanssinopiskelija Miro Puranen. Raati palkitsi stipendeillä seitsemän esitystä, jotka olivat tehneet heihin erityisen suuren vaikutuksen. Yksi stipendin saaneista oli 13-vuotias Saaga Kahelin.

Saagan teos Pinnan alla on täysin tanssijan itsensä suunnittelema.

– Ensin keksin tanssille koreografian ja sitten etsin sille sopivan kappaleen. Alkuperäinen tanssi valmistui noin parissa viikossa, mutta olen työstänyt teosta muutaman kuukauden ajan, Kahelin kertoo.

Pinnan alla on tanssina varsin synkkä.

– Halusin tehdä koreografian, jossa olisi raskas pohja. Etsin ideoita ja inspiraatiota monesta eri paikasta.

Esityksestä paistoi läpi Saagan monet tanssiharjoitukset. Hän aloitti tanssimisen jo ollessaan 4-vuotias.

– Viikossa minulla on kolmet harjoitukset: yhdet tunnin mittaiset sekä kahdet kahden tunnin ja vartin kestävät harjoitukset. Tämän lisäksi pidän omat treenit päivittäin.

Saagalla tanssiharrastus alkoi leikin kautta.

– Pienenä leikittiin paljon ja siinä yhteydessä tanssittiin. Tanssi harrastuksena vakavoitui 8-vuotiaana, kun tein ensimmäisen oman koreografiani, Kahelin taustoittaa.

Kahelinin kevät jatkuu Tanssiopiston kevät kiertueen merkeissä.

Omien tanssien jälkeen oppilaat saivat unohtaa huolellisesti suunnitellut koreografiat, kun oli aika heittäytyä improvisaatiokilpailuun. Kilpailussa oli kaksi sarjaa: nuoremmat (alle 11v) ja vanhemmat (yli 11v). Heittäymiskykyä ja rohkeutta testattiin satunnaisilla kappaleilla – niin nopeilla kuin hitaillakin. Kilpailun tuomaristossa vaikuttivat liikunnanopettaja Noora Heikkinen, tanssitaustainen opiskelija Janna Parkkinen sekä Uudenkuun katselmuksen ääni- ja valomies Arto Nauha. Lavalla nähtiin suuri joukko improvisoivia tanssijoita, mutta voittajia pystyi olemaan vain kaksi. Tuomaristo päätti lopulta palkinta nuorten sarjasta Joanna Kekäläisen, 8, ja vanhemmista Ada Riikosen, 11.

Koska tanssi on muutakin kuin kilpailua, niin tanssittiinpa tapahtuman lopussa vielä koko porukan voimin. Useita kansainvälisiä breakdancekilpailuja urallaan voittanut Johannes ”Hatsolo” Hattunen villitsi koko yleisönkin mukaan tanssimaan.

– Kaikista tanssijoista on tänään huokunut tanssin ilo – sehän tässä on pääasia, Hattunen kiteytti.

Joonas Kärkkäinen