Luottamushenkilöiltä selitykset Rinnevaara-jutussa

Pyhäjärven kaupunginvaltuusto sai maanantaina tiedoksi, että kaupunginhallitus on vaatinut kuntalain mukaisia selityksiä niiltä nykyisiltä luottamushenkilöiltä, jotka ovat syytettyinä virka-aseman väärinkäytöstä Tita Rinnevaaran nostamassa asiassa Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa.

Jutussa syytetään vuonna 2013 toiminutta kaupunginhallitusta siitä, että se esti Rinnevaaran palaamisen kaupunginjohtajaksi vuonna 2013.

Kaupunginvaltuutetuista selityksen joutuvat antamaan Jorma Leskinen (vas., edellisellä valtuustokaudella perussuom.) ja Jukka Tikanmäki ( kesk.). Heistä Tikanmäki laatii selityksen lakimiehensä kanssa loppuviikolla. Leskinen jätti selityksensä jo maanantaina.

Vaatimuksessa pyydetään selvittämään, mistä asiasta luottamushenkilö on syytteessä, miten asian käsittely etenee ja milloin käsittelyistunto pidetään. Lisäksi tulee selvittää, kohdistuvatko syytteen asiat luottamushenkilön tehtävän hoitoon vai vapaa-aikaan. Selvityksen antajan on arvioitava vaikuttaako oikeusprosessi luottamustehtävien hoitoon.

-Kiistän syyllistyneeni mihinkään, Leskinen sanoo. En katso prosessin vaikuttavan luottamustehtävieni hoitamiseen.

– Kyseinen riita on saanut alkunsa jo edellisellä vaalikaudella kaupunginhallituksen kokouksessa 6.6.2012, jossa käsiteltiin Rinnevaaran irtisanoutumisilmoitusta. Kaupunginhallitus muutti sen palkattomaksi virkavapaaksi.

Leskinen selostaa vyyhden etenemistä: uusi valtuusto päätti myöntää Rinnevaaralle eron helmikuussa 2013, mutta saman vuoden joulukuussa Oulun hallinto-oikeus vahvistikin aiemman virkavapauspäätöksen.

Koska virkavapaus jatkui pidemmälle kuin vt. kaupunginjohtajan virkamääräys ulottui, syntyi Leskisen mukaan uhka siitä, että kaupunki jäisi ilman lain vaatimaa kaupunginjohtajaa. Siinä tilanteessa kaupunginhallituksen päätös nimittää sijainen oli Leskisen mielestä perusteltu.

-Syytteeseen johtaneita päätöksiä on arvioitava erillisinä tekoina sen hetkisten tietojen perusteella, Jorma Leskinen toteaa.

Myös Tikanmäki kiistää syyllistyneensä mihinkään.

Selityksen joutuvat antamaan ensi maanantaihin mennessä myös Marita Kärkkäinen-Rytkönen, Paavo Leskinen ja Taimi Piippo. Asia tulee käsittelyyn 13.-15.maaliskuuta.

Kirsi Haapea

Kuva: Kaupunginvaltuutettu Jorma Leskinen laati selityksensä hyvissä ajoin.