Mielipide: Kissaa ja hiirtä

Minulle luettiin päätoimittajan artikkeli Selänteen nykytilasta, jossa virastojen pomot kaupungissa ja tuolla naapurissa ovat muka tuokkanuottasilla. Mutta tuohan on oikein selvää kuurupiilosilla oloa jotain asioista tietävien harhauttamiseksi. Eihän heistä kumpikaan todellisuudessa päätä yhtään mistään. He tekevät kuten käsketään.

Kuntatasolla asioista päättää valtuusto ja jos on tarvetta päätöstä muuttaa, se on käsiteltävä uudelleen. Selänteessä ei ole valtuustoa, vaan asioista päättää Selänteen hallitus, jossa tietääkseni on Haapajärveltä kolme, Pyhäjärveltä kaksi ja Reisjärveltä yksi edustaja. Asioita valmistelemassa on toki johtaja. Jos ei ole aivan väärässä, niin edustajat ovat neljä keskustalaista ja kaksi muuta. Heiltä on pomojen kysyttävä miten menetellään. Mistä sitten on kysymys?

Ajatellaanpa vaikka velkoja per nokka. Haapajärvellä oli nelisen vuotta sitten siinä kuutisen tonnia ja nyt noin neljän vuoden kuluttua tonnin paikkeilla. Laskepa kuinka paljon on maksettu. Pyhäjärvellä on samaan aikaan ollut alussa vajaa kaksi ja puolisataa euroa ja nyt mennään lähellä viittä tonnia. Mihin se on mennyt?

Selänteelle maksetaan noin 60 miljoonaa vuodessa. Kukaan ei kysy Selänteen rahankäyttöä. Reisjärvi on toki aivan oma lukunsa, sillä radiouutisten mukaan se on valtakunnan velkaisin kunta.

Kun Pyhäjärvellä on vielä reporahoja, niin tuntuu että ne on saatava johonkin. Olen vain ihmetellyt millä rahoilla tuo länsinaapuri on rakentanut vaikkapa uimahallin?

Mutta missään ei ole kerrottu sitä, mitä uusi kuntalaki sanoo alijäämistä? Kun meidän vuosivaje on viime vuosilta noin neljä miljoonaa, niin siitä on maksettava vuoden 2020 alusta neljäsosa. Mistä rahaa, kun tulee lisää velkaa? Luulen että se tulee asukkaiden lompakosta. Tietysti, jos tänne saadaan erittäin tuottavaa toimintaa, asia muuttuu. Mutta asiahan on niin, että jos ei olisi jos, niin lehmätkin lentäisi.

Rainer Kyyrönen