Ennakkoäänestys päättyi

Vaikka presidentinvaalin tulos olisi ennalta arvattavissa, äänioikeutta käytetään Pyhäjärvellä. Halutaan myös kannattaa omaa puoluetta ja vaikuttaa siihen, valitaanko presidentti jo ensimmäisellä vai vasta toisella kierroksella. Ennakkoäänestys kävi välillä vilkkaana sekä kaupungintalolla että pitäjää kiertäneessä ennakkoäänestysautossa.

– Nyt on selvä, presidentti on valittu, Tauno Hietapelto lausahti pudottaessaan äänestyskuorensa vaaliuurnaan Taitomajan pihalle pysäköidyssä ennakkoäänestysbussissa. Tiistaina päättyneessä presidentinvaalin ennakkoäänestyksessä Pyhäjärvellä äänestettiin kaupungintalolla ja äänestysautossa, joka kiersi pitäjää.

Martti Kangasharju ja Tauno Hietapelto kävivät äänestämässä ennakkoon Taitomajalla Parkkiman kylällä.

Äänestysauto on monelle tärkeä, ilman sitä  äänioikeus jäisi käyttämättä. Kaikilla ei ole käyntiä kylillä vaalipäivinä eikä monella ole edes kyytiä.

– Vuosien varrella on tullut vakiokävijät, ja moni sanoo, ettei tulisi lähdetyksi kylälle äänestämään. Pitäjän perukoilla lähes kaikki äänestävät autossa, vaalivirkailija Pirjo Niemi kertoi.

– Moni on sanonut, että voisi jäädä äänestämättä, jos tätä mahdollisuutta ei olisi, äänestysauton kuljettaja ja vaalivirkailija Veijo Vesterinen sanoi.

– Perinteisesti Pyhäjärvellä noin puolet äänestäjistä äänestää ennakkoon ja puolet vaalipäivänä, sanoi keskusvaalilautakunnan sihteeri Aili Pesonen.

– Vuoden 2012 presidentinvaalissa ensimmäisellä kierroksella äänestysprosentti oli 66,2 ja toisella kierroksella 56, 1. Vuonna 2018 äänioikeutettuja on kaikkiaan 4692, joista 321 asuu ulkomailla.

Kävijöitä oli myös kaupungintalon äänestyspaikalla valtuustosalissa. Esimerkiksi sunnuntaina äänestäjiä kävi 103, joista kolme oli ulkopaikkakuntalaisia, ja muualta tuli Pyhäjärvelle kuusi ääntä, joten sunnuntain äänimääräksi tuli 106.

– Viimeisellä tunnilla kello yhdestä kahteen oli vilkasta, tuli jopa jonoja, vaalivirkailijat Marjo Komu ja Satu Väyrynen kertoivat.

Perinteiseen tapaan vaalihuoneistossa kerätään rahaa vammais- ja terveysjärjestöille. Vuodesta 1907 lähtien järjestetty keräys on nyt nimeltään Pieni ele. Sen tuotto jaetaan paikalliseen vammais- ja terveystyöhön 17 eri järjestön kautta.

Pieni ele -keräyslipas oli ennakkoäänestyspäivinä kaupungintalon aulassa. Lähes kaikki uurnilla käyneet lahjoittivat keräykseen.

Lipaskeräyksen lisäksi Pieni ele onnistuu pankkisiirrolla, netissä, matkapuhelimella ja Otto-automaatilla, jos käteistä ei ole taskussa. Vaaliautossa ei kerätä, sillä keräyspisteen on oltava eri tilassa kuin itse äänestys vaalisalaisuuden turvaamisen takia.

Kahdeksasta ehdokkaasta on vara valita. Parkkimalla tehty pieni ovensuukysely kertoi, että osa arvioi yhden kierroksen riittävän, osa veikkaa, että toiselle kierrokselle mennään.

– Taitaa olla liian selvää. Helpointa olisi yhdellä kierroksella päästä, ja säästäisihän se, Helena Kuona tuumaili. Mutta hyvä kun saa äänestää, hän lisäsi.

Aamulla jo verkoilla käyneet ja viisi haukea pyytäneet Tauno Hietapelto ja Martti Kangasharju kallistuivat sille kannalle, että tarvitaan vielä kakkoskierros.

– Tuntuu, ettei istuva presidentti ensi kerroksella voita, mutta kyllä toisella. On se ylivoimainen gallupeissa. Jokainen saa jonkin verran ääniä.

– En ole paljon kuunnellut gallupeita. Kymmeniä vuosia on ollut sama puolue, jota äänestän, Tauno kertoi.

Äänestyspysäkin naapurissa asuva Matti Malila ennusteli, että Niinistön voitto on aika selvä.

– Mutta Väyrynenkin saa varmasti paljon ääniä.

Kirsi Haapea

Fakta:

  • Ennakkoäänestyksessä äänesti 36,1 prosenttia koko maan äänioikeutetuista.
  • Pyhäjärvellä ennakkoäänestyksen äänestysprosentti nousi maan keskiarvoa korkeammaksi, 39,7 prosenttiin.
  • Ennakkoäänestykseen osallistui Pyhäjärvellä 1734 äänestäjää.
  • Jos ääni on yhä antamatta, uurnalle ennättää vielä varsinaisena vaalipäivänä, joka on sunnuntai 28. tammikuuta.
  • Jos tulee toinen kierros, ennakkoäänestys on 31.tammikuuta – 6.helmikuuta ja varsinainen vaalipäivä sunnuntaina 11. helmikuuta.