Toimitus tutkii: Oransseja valopalloja taivaalla

Mikä mieltäsi askarruttaa? Lähetä meille kysymys, niin koetamme ottaa selvää!

Lukijamme ottivat yhteyttä säikähdettyään maanantaina lentokoneesta putoilevia oransseja valopalloja. Kyseessä oli ollut melko matalalla lentävä, matkustajakonetta äänekkäämpi lentokone. Puolustusvoimien sivuilta löytyi tiedote käynnissä olevista lentoharjoituksista. Otimme yhteyttä Lapin lennoston esikuntapäällikkö everstiluutnantti Juri Kurttilaan ja selvitimme, voisivatko valoilmiöt liittyä puolustusvoimien toimintaan.

Voivatko oranssit valopallot liittyä käynnissä oleviin lentoharjoituksiin?

– Parhaillaan lennetään yölentoja sekä Lapin lennostossa, että Karjalan lennostossa. Yölentojen aikana käytetään koneen omasuojalaitteisiin kuuluvia heitteitä, jotka voivat näkyä taivaalla kirkkaina valoilmiöinä. Omasuojasoihdut ovat lämpöhakeutuvia ohjuksia vastaan tarkoitettuja väistövälineitä. Harjoitustoimintaa jatketaan talvikaudella, öisin ja iltahämärällä.

Ulottuvatko käynnissä olevat harjoitukset Pyhäjärvelle saakka?

– Karjalan lennoston lennot tulevat Kuopion suunnalta ja voivat ulottua Pyhäjärvelle. Kun teemme yhteistoimintaa, Pyhäjärvi sijaitsee juuri puolenvälin paikkeilla ja harjoitukset voivat sijoittua juuri sille suunnalle.

Voiko soihduista pudota jotain maahan saakka?

– Soihdut ovat vastaavia, kuin ilotulitteet. Ne ehtivät palaa loppuun pudotessaan, Kurttila kertoo.

 

Jaana Salo