Emmi ja Peppi edustivat Pyhäjärveä

Emmi Finnilä ja Peppi Kinnunen olivat ne kaksi onnekasta kymmenvuotiasta, jotka pääsivät edustamaan Pyhäjärveä Suomen lasten itsenäisyysjuhlaan Helsingin Säätytalolla itsenäisyyspäivän aattona. Kuvan on ottanut Kari Finnilä. Juttu on luettavissa kokonaisuudessaan lehden numerosta 51.

Valtakunnallinen Suomen lasten itsenäisyysjuhla järjestettiin Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi itsenäisyyspäivän aattona Säätytalolla Helsingissä. Juhlan järjestävät Mannerheimin Lastensuojeluliitto, lapsiasiavaltuutettu ja valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -organisaatio.

Juhlaan kutsuttiin kaksi kymmenvuotiasta lasta jokaisesta Suomen kunnasta. Poikkeuksena oli Savukoski, josta oli kutsuttu kaikki kolme kunnan kymmenenvuotiasta lasta. Kaukaisimmat vieraat matkustivat Helsinkiin Suomen pohjoisimmasta kunnasta Utsjoelta. Lapsia saapui juhlaan yli viisisataa.

Pyhäjärvellä osallistujat arvottiin kiinnostuneiden joukosta.

– Kouluille tuli ensin kysely innostuneista lähtijöistä. Niistä sitten arvottiin ketkä pääsevät mukaan, Peppi Kinnunen kertoo.

Peppi Kinnunen ja Emmi Finnilä olivat ne kaksi, joita onni tällä kertaa suosi. Saattajaksi Pepille lähti äiti Heli Kinnunen ja Emmille isä Kari Finnilä. Perheillä oli marraskuu aikaa valmistautua lähtöön. Osallistuminen ei ollut rahasta kiinni, sillä lapselle ja saattajalle maksettiin matkat ja majoitus Helsingissä. Pukeutumisohjeena oli, että lapsi voi saapua juhlaan sellaisissa juhlavaatteissa, jotka itse kokee sopivaksi.

– Pepillä oli jo valmiina puku, joka oli hankittu isän 50-vuotisjuhlia varten, Heli kertoo.

– Me ostimme puvun juhlaa varten. Oli aika vaikea päättää millaisen puvun laitan, Emmi tuumaa.

Peppi ja Heli-äiti matkustivat Helsinkiin tiistaina aamujunalla ja majoittuivat hotelliin. Tiistaiaamuksi oli varattu kampaaja-aika tutulle kampaajalle. Emmi ja Kari-isä yöpyivät Emmin kummitädin luona Vantaalla. Kummitäti laittoi Emmille juhlakampauksen. Juhla alkoi itsenäisyyspäivän aattona kolmelta, mutta sisääntuloaikoja oli porrastettu. Emmi ja Peppi menivät juhlaan yhdessä. Säätytalolla lapset otettiin järjestäjän puolesta vastaan ovella. Saattajat eivät päässeet mukaan.

– Juhla kesti kaksi tuntia ja sillä aikaa me saattajat saimme käydä kahvilla meille tarjotulla kahvilipulla jossakin Helsingin keskustan kahviloista. Samalla tuli jututettua muita lasten vanhempia, Kari selostaa.

Vastaanottoa isännöi pääministeri Juha Sipilä. Hän kätteli kaikki juhliin saapuvat lapset ja toivotti heidät tervetulleiksi.

– Odotin juhlassa ehkä eniten sitä, kun saan nähdä pääministerin. Kättely kuitenkin jännitti, Emmi sanoo.

– Minuakin kättely jännitti, kun luulimme, että meidän täytyy sanoa jotain. Juhlassa oli kuitenkin rento meininki. Ohjelmaa oli niin paljon, että joka paikkaan ei kerennyt, Peppi tuumaa.

Juhlavieraille oli tarjolla suolaista ja makeaa syötävää ja monenlaista ohjelmaa, kuten leikkimielinen tietovisa, disco ja piparkakkujen koristelua. Juhlassa esiintyi poplaulaja Isac Elliot. Vieraat saivat käydä ottamassa itsestään juhlakuvan, jonka pääsi myöhemmin lataamaan itselleen netistä.

– Kannatti lähteä juhlaan. Se oli hieno kokemus, tytöt kertovat. Lapsia pyydettiin tuomaan mukanaan onnittelukortti Suomen satavuotisjuhlaan.

– Teimme luokassa onnittelukortin itsenäiselle Suomelle, Emmi kertoo. – Minäkin tein onnittelukortin juhlaan. Ne koottiin esille säätytalon seinälle, Peppi sanoo.

Juhlan jälkeen lapset ja saattajat siirtyivät kynttiläkulkueena Säätytalolta presidentinlinnan luo, jossa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhla virallisesti avattiin nostamalla salkoon 100 Suomen lippua ja valaisemalla ne. Kaupunki oli muutenkin laitettu juhlakuntoon ja valaistu upeasti. Presidentti Sauli Niinistö piti avajaispuheen, joten Emmi ja Peppi pääsivät näkemään vilaukselta hänetkin.

Jaana Salo

Kuva ylhäällä: Valtioneuvoston kuvapankista