Jääkiekkoikonien pelinumerot jäädytettiin

Lauantaina vietettiin pyhäjärvisen jääkiekon juhlatapahtumaa, kun Inmet -Areenalla pelattiin alumnipeli, hallin seinään jäädytettiin neljän Pohdin jääkiekkoikonin pelinumerot ja pelattiin edustusjoukkueen sarjapeli. Monituntisella tapahtumalla kerättiin yli 1600 euroa Mannerheimin Lastensuojeluliitolle.

Eeva-Riitta Pappila ja Henrik Kiviniemi onnittelemassa kaupungin puolesta pelaajia, joiden pelinumerot jäädytettiin. Ilpo Rönkää edustaa poika Jere Rönkä (vas.). Pelipaidat päällä Erkki Puurunen ja Juha Laitila.

Alumnipelissä kohtasivat joukkueet nimeltään Alumni ja Mundus. Alumnissa pelasi Pohdin edustusjoukkueessa pelanneita ja pelaavia oman seuramme kasvatteja eli alumneja. Munduksessa taas pelasi pääasiassa Pohdin edustusjoukkueessa pelanneita muiden seurojen kasvatteja eli joukkueen nimen mukaisesti ”maailmalta” tulleita – tosin muun muassa Miska Humalojan ja Pasi Kouvalaisen vahvistamana.

Kaksieräisessä pelissä jäällä nähtiin viisi Rönkää, neljä Laitilaa ja esimerkiksi kaksi Pylvästä ja Pasi Ainasoja. Runsasmaalinen peli päättyi lopulta ystävyyshenkisesti 10–10.

Tapahtumapäivän kohokohta oli, kun ennen sarjapelin alkua neljän Pohdin jääkiekkoikonin pelinumerot jäädytettiin. Erkki Puurusen pelinumero 1, Pekka Puurusen 4, Juha Laitilan 10 ja Ilpo Röngän 35 ovat nyt ansaitusti ikuistettuna hallin seinällä.

Seppo Ruotoistenmäki esitti yleisölle kaikkien neljän pelaajan ansiot jäädytykselle, joka on suurin yksittäinen ele, jonka seura voi pelaajalleen antaa.

– Pekka ”Patu” Puurunen on koko Pohdin jääkiekon kuva. Patu möi lippuja Ruotasen ulkojääpeleihin ennen kuin meni kentälle itse pelaamaan. Hän oli joukkueenjohtaja ja huoltaja ja maalasi mainoksetkin kaukalon laitoihin.

Ilpo Rönkää Ruotoistenmäki kuvasi ’luistimet jalassa syntyneeksi’. Luistelun lisäksi Ilpo oli aivan maaginen pelikäsitykseltään; hän oli pelinrakentaja, jolle henkilökohtaiset pisteet eivät olleet saavutuksia.

– Juha ”Jupi” Laitila on Pohdin jääkiekon vuonna 1995 tapahtuneen uuden alun arkkitehti. Jupi alkoi kerätä joukkuetta, valmensi, hankki mainosrahat ja peliasut. Hänkin toimi joukkueenjohtajana ja huoltajana eli käytännössä hoiti kaikki asiat.

Ruotoistenmäki totesi, että Erkki ”Eki” Puurunen on ollut Pohdin pitkäaikaisin maalivahti. Eki oli tulisieluinen taistelija ja antoi itsestään aina sata prosenttia harjoituksissa ja peleissä. Ja samaa hän vaati muiltakin.

– Kaikkia neljää yhdisti asenne pelaamiseen ja sitoutuminen meidän seuraan sekä ennen kaikkea heitä yhdisti intohimo jääkiekkoon.

Ruotasen ulkojäällä 1970-luvulla Sarkkisen Kimmon ja Puurusen Patun toimesta alkaneella Pohdin jääkiekolla on ollut pitkä matka nykyiselle Inmet-Areenan sisäjäälle. Tämä matka ilman lauantaina huomioitua nelikkoa ei ehkä olisi voinut olla mahdollinen.

Jari Inkeroisen laulaman Finlandian loppusoiton aikana pimennetyn hallin päätyyn kiinnitetyt nelikon kohdevalaistut pelinumerot paljastettiin niiden edessä olevien kankaiden hitaasti laskiessa. Tunnelmallisella hetkellä yleisön mieleen tulivat muistot vuosikymmenten ajalta ja niinpä monen silmäkulmat kostuivat.

Hieno juhlatapahtuma oli samalla hyväntekeväisyystapahtuma; vapaaehtoisista pääsylipuista, arvoista ja Miska Humalojan Kärppä-paidan huutokaupasta kertyi yli 1600 euroa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pyhäjärven paikallisyhdistykselle.

Erkki Böhme