Pyhäjärvisiä Linnaan

Pyhäjärvisillä on tänä vuonna entistä enemmän jännittämistä Linnan juhlien eli tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton seuraamisessa, koska juhliin on kutsuttu myös pyhäjärvisiä. Tänä vuonna kutsu kolahti kolmatta kertaa niin Helena ja Teuvo Takalon kuin pyhäjärvissyntyisen Pasi Sarkkisen ja hänen vaimonsa Tuuli Matinsalon postilaatikkoonkin.

Helenaa kiinnostaa Suomi 100-teema

– On mielenkiintoista nähdä, miten Suomi 100-teema näkyy juhlissa, onko sen tiimoilta liitetty ohjelmaan jotakin erilaista ja näkyykö se miten vaikka tarjottavissa, Helena Takalo pohtii.

– Moni nainen pukeutuu varmaan siniseen tänä vuonna.

Käydään katsomassa Helenan iltapukua, se on varta vasten itsenäisyyspäivän juhliin hankittu. Myös se on tummansininen, miehustan päälle laskeutuu sifonkinen huivi kevyin glittersomistein. Pukua ei saa kuvata, Helena haluaa säilyttää yllätyksen Linnan juhliin, kuten moni muukin nainen.

Edellisen kerran Takalot kävivät Linnan juhlissa 70-luvulla, vuosina 1976 ja 1978. 1970-luvun juhlissa Helenalla oli sama puku, Teuvo sen sijaan edusti eri puvuissa. Takaloiden seinällä on kuva ensimmäisistä juhlista vuodelta 1976, Teuvo tunnistaa ajankohdan omasta samettipuvustaan. Samettipuvulla ei Teuvo tällä kertaa juhliin lähde, nyt mennään ihan frakki päällä.

Mitä Takaloille on jäänyt mieleen edellisestä vierailuista Linnaan Kekkosen aikana?

– Ensimmäisestä kerrasta jäi mieleen hirvittävä tungos, muistelee Helena.

– Meidät ohjattiin johonkin käytävään odottamaan ja sinne meinasi tukehtua, siellä oli ihan hirveä kuumuus, Teuvo lisää.

– Toisessa kerroksessa oli väljempää, siellä parvella me tykättiin olla, kun sieltä näki hyvin ihmisiä. Tanssimassa tietenkin käytiin, Helena sanoo.

Aiotteko tanssia nyt?

– Pitää katsoa vähän tilannetta, Helena miettii.

– On siellä kyllä niin kauhea tungos, ettei siellä tanssimisesta mitään tule, Teuvo aprikoi.

Nyt Helsinkiin lähdetään ihan eri asenteella kuin ennen. Takalot eivät ole aikoihin käyneet Helsingissä, vierailut lasten luona Tampereella ja Jyväskylässä ovat riittäneet heille reissaamiseen.

Takalot lähtevät Helsinkiin itsenäisyyspäivän aamuna, Helena käy täällä ensin luottokampaaja Marikalla. Juhlien jälkeen he aikovat yöpyä hotellissa Pasilassa. Sitten joutaakin jo takaisin kotiin Pyhäjärvelle.

Seuraava Helsingin reissu on jo tosin harkinnan alla, Helenalle on esitetty kutsu tammikuulle Urheilugaalaan. Siellä on luvassa lisää huomiointia urheilu-urasta.

Tuttuja urheilijoita tulee toivottavasti vastaan nytkin Linnan kutsuilla, ainakin Marja-Liisa Kirvesniemi, Juha Mieto ja Lasse Viren ovat tulossa.

– Luulen että nyt on kutsuttu nimenomaan olympiavoittajia, ei meitä niin paljon ole, Helena pohtii.

– Myös sotaveteraaneja kutsutaan nykyään paljon, heidän arvostuksensa on noussut. He varmaan ovat entistä enemmän esillä näin Suomi 100-juhlavuonna.

Takaloiden isät olivat sotaveteraaneja, joten veteraanit ja isänmaallisuus ovat heille tärkeitä. Tavanomaisen itsenäisyyspäivän juhlintaan Helenalla ja Teuvolle on kuulunut juhlan viettäminen kotona, katsotaan Linnan juhlia televisiosta ja poltetaan kynttilöitä.

Tänä vuonna he olisivat ehkä käyneet itsenäisyyspäivän juhlissa Pyhäjärvellä, mutta muutama viikko sitten postilaatikkoon kolahtanut kirje tasavallan presidentin kuoressa laittoi suunnitelmat uusiksi.

Myös pyhäjärvissyntyinen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön lajiryhmävastaavana työskentelevä Pasi Sarkkinen sai tänä vuonna kutsun Linnan juhliin vaimonsa, kaksinkertaisen aerobicin maailmanmestari Tuuli Matinsalon kanssa. Lue Pasin mietteistä juhlien alla paperilehdestämme tai näköislehdestämme www.lehtiluukku.fi.

Mirka Kauranen

Helena ja Teuvo Takalo ensimmäisissä Linnan juhlissaan vuonna 1976. Kuva Takaloiden arkistosta.

 

Turvatoimia on kiristetty Linnan juhlissa. Nykyisin ei pelkkä kutsukirje riitä, vaan myös henkilöllisyys on todennettava.