Mielipide: Kaupunginvaltuustolla ei huolta huomisesta

Vuosikymmenien saatossa on ennen päätöstä koulujen lopettamisesta käyty kiivasta keskustelua. Näin on tapahtunut kymmeniä kertoja. Ymmärrän sen tunteen mikä lähinnä lasten vanhemmilla on. Valtuusto onkin joutunut usein tekemään ikäväntuntuisia päätöksiä yhteisen edun nimissä.

Koulun loppuminen kylältä ei kuitenkaan ole yleensä vaikuttanut lainkaan alueen elinvoimaan. Monesti se on lisännyt yhteishenkeä kyläläisten keskuudessa. Hyvä esimerkki on Oravankylän koululla. Sitä sopii ihastella ja käydä vaikkapa katsomassa. Ruotasillakin on todella aktiivinen kylätoimikunta. Mitä nopeammin edessä oleva koulupäätös tehdään, sitä vähemmällä mielipahalla päästään.

Valtuuston tehtävä on huolehtia asiallisista palveluista, mutta samanaikaisesti pitää kaupungin talous kunnossa. Siinä se ristiriita sitten usein näennäisesti syntyy. Sellaiset palvelut mitkä toimivat markkinaehtoisesti ovat kyliltä loppuneet. Ruotasilla oli parhaimmillaan kaksi kauppaa ja pankkia.

Nyt ei ole enää niitä jäljellä. Mielestäni verovarojenkin käytöstä pitää pystyä päättämään järkevästi luottaen aina myös pätevien viranhaltijoidemme näkemyksiin. Toki valtuutetuilla on huoli seuraavien vaalien äänimäärästä, mikä joidenkin kohdalla vaikuttaa päätösten teossa. Se ei tietenkään ole hyväksyttävää.

Pyhäjärvellä on velkaa yli 3000 euroa asukasta kohti. Meillä on huono ikärakenne ja olemme Helsingin Sanomien jutun mukaan maamme sairain kunta. Nämä vaikuttavat merkittävästi sotekuluihin.

Mikäli palveluiden tasosta ei tingitä, sotekulut ovat toistaiseksi asukasta kohti selvästi suuremmat kuin esimerkiksi Haapajärvellä. Pyhäjärven kaupungin alijäämä on saamani arvion mukaan noin 3,5 miljoonaa euroa tänä vuonna.

Niinpä kaupungin johdon on lähes pakko lopettaa kaikki sivukylien koulut mahdollisimman pian kulujen karsimiseksi. Jo nyt melkein kaikki 1-6 luokat sopivat Ikosen ja Salmen kouluille. Kukaan ei varmaan halua Pyhäjärven joutuvan kriisikunnaksi puhumattakaan pakko fuusioitumisesta. Siispä talouden hallinta on nyt tärkeämpää kuin koskaan ennen. Verotulot vähenevät kaivoksen loppumisen myötä merkittävästi. Voimmeko millään tavoilla vähentää kuluja yhtä paljon? Verojen nostaminen puolestaan lisää entisestään muuttotappiota.

Luotan vt. kaupunginjohtajan kykyihin talousasioissa. Kysynkin joidenkin mielestä ehkä kylmähenkisen kysymyksen: Onko päätöksen teossa edettävä nyt ”euro edellä”? Voisitko vastata tässä lehdessä analysoiden laajemminkin talousnäkymiämme.

Toivon valtuustolta jämerää vastuunkantoa ja rohkeutta päätösten teossa. Muutoin kaupungintalo pian joutaa johonkin muuhun käyttöön.

Juhani Torppa