Mielipide: Säilytetään Pyhäjärven koulut

Torstaina pidettiin Ruotasen koululla kuulemistilaisuus, koskien koulun mahdollista sulkemista. Suurta hämmästystä aiheutti minussa ja monessa muussakin se, että vain kommentteja varten sai puheenvuoron ja ne jotka sitten uskaltautuivat kysymyksiä esittämään, eivät kyllä suoraa vastausta saaneet.

Kommentointiin saivat osallistua vain Ruotasella asuvat ja Ruotasen koulua käyvien lasten huoltajat. Kuulemistilaisuuden nimellä tilaisuus toki ilmoitettiinkin, mutta mitä kuulemista se on, ettei kysymyksiin saa vastauksia? Se on kaikilla tiedossa, että kysymyksiä tällainen iso asia herättää.

Tuli siis tunne, että halutaan pitää kuntalaiset hiljaisena, kun annettiin tällainen komento heti alkuun. Onneksi Ruotasen alueen valtuutetut olivat paikalla kertomassa mielipiteensä, joka lienee kaikille selvää: Koulua ei saa sulkea!

Itsellänikin olisi ollut kysymys paikalla olevalle Jukka Lehtosaarelle. Koska asiaa ei voinut siellä kysyä, esitän sen nyt: Miten sinä et osaa sanoa koulujen kunnosta ja viime aikojen remonteista muuta kuin että: ”ei minun tietääkseni”. Antti Taskinen vastasi minulle kuntoraportteja kysyessäni, että Jukka Lehtosaari hoitaa kaikki tiedottamiseen liittyvät asiat. Minusta sinulla siis pitäisi olla kaikki se tieto, mikä Pyhäjärven koulujen kuntoon liittyy. Tai toinen vaihtoehto olisi, että teknisen puolen edustajia pitäisi olla paikalla kertomassa. Pettymyksekseni, heitä ei paikalla ollut.

Minusta nyt olisi ensiarvoisen tärkeää se, että jokaiselle valtuutetulle ja varavaltuutetuille pitää antaa totuudenmukainen tieto kunnosta ja mahdollisista säästöistä sekä koulujen yhdistämisestä johtuvista remonteista, jotta jokainen voisi tehdä päätöksensä, joka perustuu faktatietoon.

Tietenkin nämä asiat olisi pitänyt selvittää myös sivistyslautakunnalle ja kaupunginhallitukselle, jotka asian ovat jo käsitelleet. Samoin kuntalaisille, koska ainakin minä olen kyllästynyt salailupolitiikkaan.

Aikaisemmin kun koulujen sulkemisesta keskusteltiin oli 25 oppilaan raja, mutta nyt ollaankin halukkaita sulkemaan koulu, jossa on 68 oppilasta.  Eli enää ei entinen oppilaiden väheneminen olekaan raja, vaan raha ja säästöt. Tätä en voi ymmärtää. Lapset ovat tulevaisuuden veronmaksajia ja heidän hyvinvointinsa pitäisi olla kaikkein tärkeintä.

Minä en usko, että kaivostoiminnan loppumisen jälkeen Ruotasen koulun lapset vähenevät merkittävästi. Jos perheen isällä tai äidiltä loppuu työt, ei se sitä tarkoita, että koko perhe muuttaa. On valitettavasti tätä päivää, että viikot voi puoliso olla kaukanakin työssä ja viikonloput kotona. Oma perheeni on ollut jo vuosien ajan tässä tilanteessa ja ei se huono ratkaisu ole, jos haluaa omassa kotikunnassaan asua. Toki lapset eivät enää kotona asu, mutta miehen lähtiessä ”reissutöihin” heistä kaksi nuorinta kotona asui.

Pahoin pelkään, että jos koulu suljetaan, ei enää haluta jäädä Ruotasen koulupiirin alueelle asumaan, vaan lähdetään sitten töiden perässä koko perhe.

Ruotasen koululla koulukyydityksessä on 34 oppilasta eli puolet. Minusta sekin on jo hyvää liikuntaa lapsille, että 34 kulkee itse. Nykysuosituksien mukaan kaikkien 7–18-vuotiaiden tulee liikkua vähintään 1–2 tuntia päivässä monipuolisesti ja ikään sopivalla tavalla. Minusta koulumatka kävellen, pyörällä tai potkurilla on erittäin hyvää liikuntaa ennen ja jälkeen koulun.

Tiedän kyllä, että kaupungin talous on tiukalla, mutta ei se Ruotasen koulun sulkeminen meitä pelasta eikä myöskään aja meitä pakkoliitokseen Haapajärven kanssa. Minusta sitä on aivan asiatonta käyttää kuntalaisten pelotteena!

Minusta nyt on aika puhaltaa yhteen hiileen, niin kuin moni vaalilupauksissaan lupasi. Säilytetään siis Pyhäjärven koulut ja annetaan lapsille ja henkilökunnalle koulurauha.

Kaikkien koululaisten ja Ruotasen kylän puolia pitäen,

Marita Rytkönen