Mielipide: Ruotasen koulun oppilaan huoltajan näkökulma

Ruotasen koulun oppilaan huoltajan näkökulmasta olen kokenut tämän Ruotasen koulun mahdollisen sulkemisen tulleen täysin yllätyksenä. Ymmärrän kunnan taloudellisen tilanteen huonontuneen ja kaivoksen sulkeminen lähestyy, mutta en olisi ikinä uskonut, että ensimmäisenä ehdotetaan Ruotasen koulua suljettavaksi.

Ruotasen koululla on 68 oppilasta ja oppilasennuste on pysyvä samoissa lukemissa tulevaisuudessakin. Kaivoksella työskentelee ihmisiä kaikkialta Pyhäjärveltä eli mahdolliset poismuuttajat eivät ole pelkästään Ruotasen alueelta. Ruotasen koululla on hyvät, toimivat tilat, teknisen työn tilat, liikuntasali näyttämöineen, aamu-ja iltapäivätoiminta koulun välittömässä läheisyydessä, jääkiekkokaukalo (ainakin oli) ja valaistut hiihtoladut aivan koulun lähettyvillä.

Koululla ei ole huhuista huolimatta sisäilmaongelmaa, mikäli on uskominen kaupungin viranomaisiin. Oppilaan huoltajana toivoisin toki, että tässäkin asiassa toimittaisiin puolueettomasti ja kaikkia kouluja tutkittaisiin homeen vuoksi ennen päätöksiä. Reisjärven koulujen tilanne on meillä kaikilla varmasti tuoreessa muistissa.

Ruotasen koululle, kuten kaikille muillekin kouluille, tulee osa oppilaista jo aikaisemmin suljetuilta kouluilta. Näin on myös Emolahden ja Rannankylän kouluilla. Ruotasen koululla puolet oppilaista kulkee koulumatkat ilman koulukyyditystä ja tämän luulisi näkyvän myös kuljetuskustannuksissa.

Tämä Ruotasen koulun sulkemisehdotus on tuotu kaikkien osapuolien näkökulmasta liian nopeasti ja huonoilla perusteluilla julki. Joissakin piireissä tästä on tiedetty jo pitkään, mutta meille Ruotasen väelle se tuli ainakin täysin yllätyksenä. Väistämättä tulee mieleeni epäilys siitä, että tämän takia Ruotasen kouluun ei olla panostettu pitkiin aikoihin mitenkään ja luonnollisesti näin remonttikulut on saatu näyttämään muita kouluja suuremmilta.

Kaikista surullisinta tässä odottelussa on ollut lasten kannalta tämä epätietoisuus. Lapsen kysyessä, mikä on mahdollisesti hänen tuleva koulunsa, en ole voinut vanhempana varmaa vastausta antaa. Asumme Lippikylällä ja lapseni kokee pelkoa siitä, että hänet asuinpaikan perusteella revitään irti ystävistään ja määrättäisiin ns. yksin esimerkiksi Rannankylän koululle. Toivon todella, että sivistysjohtaja pitää sanansa ja kaikki lapset siirtyisivät Ikosen koululle, jos Ruotasen koulu suljettaisiin.

Suurta ihmetystä ovat aiheuttaneet sulkemisasian tiimoilta järjestetyt tilaisuudet. Sivistysjohtaja on useassa järjestetyssä tapahtumassa paennut teknisen johtajan taakse vedoten tietämättömyyteen. Miksi tilaisuuksiin eivät ole saapuneet paikalle ne ihmiset, joilla tieto on? Miksi laskelmat ovat muuttuneet koko ajan? Miksi kuulemistilaisuus oli pelkkä sanelutilaisuus? Miksi edes siellä emme saaneet kysymyksiin vastauksia? Mielestäni olisimme ne ansainneet. Oliko sivistyslautakunnan esitys alunperinkään täysin puolueeton? Minua kiinnostaisi tietää myös, moniko valtuutettu on käynyt tutustumassa kaikkiin neljään alakouluun paikan päällä? Onko mahdollisesti jäljelle jäävissä kouluissa esimerkiksi toimivat teknisen työn tilat ja liikuntasali? Paljonko näihin mahdollisiin puutteisiin ollaan valmiita laittamaan jatkossa rahaa?

Huhupuheena tosin, mutta äskettäin kuulin, että Pyhäjärvelle oltaisiin suunnittelemassa uutta pesäpallokenttää ja mahdollisesti myös tenniskenttää? Toivon todella, että tämä olisi pelkkää huhupuhetta, jos kerran kaupungin talous on lähes kriisikunnan partaalla.

Pyhäjärvellä on mennyt pitkään hyvin vain ja ainoastaan kaivoksen ansiosta ja tuntuu lähes kiittämättömältä tämä ehdotus sulkea Pyhäjärven toiseksi isoin, Ruotasen koulu, ensimmäisenä.

Mielestäni Ruotasen koulun sulkemista tulisi miettiä myös Ruotasen kylän ja mahdollisen kaivoksen jatkokäytön kannalta. Onko Pyhäjärvellä varaa sulkea tässä tilanteessa ensimmäisenä Ruotasen koulu?

Uskoisin, että tulevaisuudessa täällä tulee olemaan vain yksi alakoulu. Olisiko nyt kuitenkin aika miettiä ensin ja toimia vasta sitten? Rahaa säästyisi hyvin suunnittelemalla, valmistelemalla asiaa, kuulemalla eri osa-alueiden ammattilaisia ja sitten lopulta sulkisimme TARVITTAESSA kaikki alakoulut keskittäessämme yhteen isompaan. Yläkoulun piha näyttäisi olevan jo nyt soveltuva alakoululaisia varten.  Pyhäjärvellä taistelevat päättäjämme keskenään ja tämän kouluasian tiimoilta valitettavasti kohta eri kylätkin. Näin toimittaessa, emme ainakaan edistä Pyhäjärven asioita tulevaisuutta ajatellen.

Arvoisat valtuutetut:

Pohtikaa, ottakaa selvää asioista ja miettikää eri vaihtoehtoja, käykää tutustumassa kaikkiin kouluihimme paikan päällä ja äänestäkää omantuntonne mukaisesti. Teidän käsissänne saattaa olla Pyhäjärven tulevaisuus.

Heli Tikka

Ruotasen koulun oppilaan huoltaja