Mielipide: Pohjoiskorealaisittain!

Viime torstaina minulle tarjottiin kyyti Ruotasille, jossa oli koululla sen tulevaisuutta käsittelevä kokoontuminen, joka lienee sivistyslautakunnan järjestämä. Tarjoiluna oli muun muassa, nakki ja kahvia kylätoimikunnan toimesta.

Väkeä oli tosi paljon. Porukka hiljeni, kun kaupunginjohtajan “myöhästyminen” oli tosi hyvin suunniteltu. Oletin jo hänen tullessaan väen komennettavan seisomaan. Näin ei käynyt, mutta kokouksen ohjeet normaalisti sovitaan esimerkiksi puheenvuorojen kestosta kokouksessa ja jos sitä ei ole erityisesti mainittu kutsussa, niin asiapiiri on jokaisen mietittävä itse.

Kun kaupunginjohtaja oli puolisen tuntia kiemurrellut talousasioiden kanssa, eikä uskaltanut kertoa tavoitteena olevan liitos Haapajärveen, jos ei mainita itsenäisestä Pyhäjärvestä kertaakaan, niin päästiin niin sanottuun keskusteluun. Vaikka on ollut asiaa rahasta ja säästöistä, niin ei sivistyslautakunnan puolen miljoonan lahjoituksista muun muassa Haapajärvelle saanut puhua. Olisi minulla ollut muitakin kohteita, mutta juontaja katkasi puheenvuoroni.

Minulle jo koulussa opetettiin kunnioittamaan ikääntyneitä lähimmäisiämme ja erityisesti naisia. He ovat tehneet pitkän päivätyön meille kaikille yhteiseksi hyväksi. Mutta esimerkiksi takanani istunut rouva sai todellisen herjauksen.

Keskustelussa päästiin sentään puhumaan lapsista ja heidän kohtalostaan tulla Ikosen oppilaiksi. Mutta varsinaista lopettamissyytä ei mielestäni tullut esiin. Ei ollut pidetty muualla kouluissa tilaisuuksia eikä käsittääkseni edes kysytty opettajilta. Päätöksen on vain tehnyt sivistyslautakunta omin päin ilman mitään tutkimusta. Toisaalta olen varma, että määräys on tullut korkeammalta taholta valtuustosta.

Mutta miksi juuri Ruotasen koulu pois päiviltä? On varmistettava alueella pesiintyvä toisenlainen ajatusmalli yhteisten asioiden hoidosta. Ei vain vielä tuota lopettamispäätöstä tehtäessä ollut tiedossa toisenlaisten ajatusten jo tulleen yhteiseen malliin. Nyt niitä lienee vain joku sirpale, joka on helposti tuhottavissa.

Kun kyseessä on kumminkin tilaisuus koulun kohtalosta, niin siihen olisi toki pitänyt tuoda esiin myös koko kylän tulevaisuuden kuva. Liekö niin, että esimerkiksi kaupunginjohtaja on edelleen sitä mieltä, että Laguna menee Amerikkaan. Olen sanonut mitä useimmin, että Laguna tulee ja täällä tulee olemaan vieraskielistä väkeä paljon. Koulua tarvitaan silloin tosi paljon.

Mutta varsinainen yllätys ainakin minulle olivat käsinkirjoitetut puheenvuorot yhden miehen analysoimina, jotka vielä tullaan saattamaan päätöksentekijöiden tietoon. Oliko asiasta kerrottu alkuun tai jossain tiedotteessa. Mutta ovatko analysoimisen tulokset juuri sellaisia, joihin puheenvuoronkäyttäjät ovat tähdänneet? Vai onko kyseessä konsti saada heidät hiljaiseksi, kun kerrotaan, että sinähän sanoit silloin ja silloin niin ja niin. Mokomaa ei niin sanotussa demokratiassa ole viljeltynä, mutta tuolla idässäpäin ei asia ole sama. Ei siellä muuten juuri koskaan uskalla mitään sanoakaan niin kuin ei täälläkään.

Tulin entistä vakuuttuneemmaksi, että Ruotasen koulua tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa mitä kovimmin. Mitähän, jos esimerkiksi sivistyslautakuntaan valittaisiin vaikka asiantuntijatehtävään joku vaikkapa eläkeläisopettaja, joita on täällä kyllä “pilvin pimein”.

Rainer Kyyrönen