Mielipide: Ruotasen alasajo

Asiaa sivusta seuranneena vaikuttaa siltä, että Ruotasta ollaan alasajamassa koulun myötä. Tästä saa vaikutelman, että kun kaivos loppuu, menköön aavekaupungiksi koko taajama.

Kuitenkin pitäisi miettiä tulevaisuuden teollisia mahdollisuuksia ja kaivoskylän kaikinpuolisen vetovoiman lisäämistä. Kaivoksen jatko jossain muodossa lienee koko kaupungin kannalta tärkeysjärjestyksessä ykkösasia. Koulun häviäminen ei vetovoimaisuutta palvele.

Kyseessä on kaupungin kakkostaajama, 700 asukasta; sekö ei tarvitse koulua? Suuri osa oppilaista on kaiketi omin jaloin tullut lähialueelta kouluun. Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta sujuu koulua vastapäätä olevissa päivähoidon tiloissa. Rakennuksetkin ovat kunnossa ja lähellä urheilukenttä. Ruotasen säilyttäminen näyttäisi onnistuvan pienillä rahoilla.

Keskittäminen on kyllä nykyisin muotia Suomessa. Koululaisetkin kootaan monessa kunnassa valtaviin suurkouluihin, mikä huolestuttaa vanhempia. Saattaapa olla, että Pyhäjärvelläkin tähtäimessä on välivaiheen jälkeen lopulta Pyhäsalmen suurkoulu, mikä sitten vaatisi uuden, hienon ja kalliin rakennuksen pystyttämistä.

Erkki Karvonen