Mielipide: Mihin rahat?

Viime valtuustossa puheenjohtaja julisti syvällä rintaäänellä lujaa jyräyttäen Pyhäjärven eroavan Selänteestä. Se tietysti antaa aiheen ryhtyä toimenpiteisiin omien kunnallistoimien saamisesta käyntiin. On hankittava esimerkiksi sekä sosiaali- että sairaspuolelle sekä johtoa, että työntekijöitä. Aikaa ei ole liikaa.

Satuin kuulemaan daisy-lukulaitteen avulla, että on valittu taloustoimikunta, joka sitten suunnittelee miten asioita viedään eteenpäin. Siinä kuuluu olevan tämä ainoa RKP, KR ja yksi PRO:sta. Yksi on Keskustasta ja puheenjohtaja jostain mukana. He siis ovat vastuullisia jos jotain menee pieleen. Mutta kenelle he ovatkaan lykkäämässä esimerkiksi  vammaispalveluita? Jollekin firmalle vaikka kuinka kaukaa ja miten he tietävät oloistamme. Mutta muu sosiaali- ja terveystyö pidettäisiin Selänteellä ja sinne menisi rahaa tosi rutkasti, sillä pitäähän elättää se valtaisa määrä pomoja. En myöskään tajua kirjanpidon pitämistä muualla. Eihän niin tee edes Kärsämäkikään.

Mutta erityisesti tämä tulee koskemaan sitä väestömäärää, joka tämän tulisi maksamaan. Jo viime vuoden toukokuun vammaisneuvostossa kävin mekastamassa kaikkien vammaispalveluiden lakkauttamisesta ja niinhän on käynytkin. He siis maksavat asian. Mutta se on tainnut unohtua joltakin asian määrääjiltä, että hekin vanhenevat ja voivat jopa vammautua. Mutta lieneekö näköpiirissä sellainen vaihtoehto, että asutaan siinä pilvenpiirtäjässä.

Jos halutaan säilyttää tämä pitäjä, niin on turvauduttava omiin tekemisiin. On lopulta ymmärrettävä, että kaivoksessa on tulevaisuus. Siihen on saatava eloa muutakin kuin muutama peruna ja ahven uimaan. Mutta se edellyttäisi palkattavilta viranhaltijoilta tietoa, taitoa ja ymmärrystä. Ja esimerkiksi tuonne sairaalalle on saatava joku sekä pätevä että tänne asumaan sitoutuva lääkäri.

Maanantai on aika jännä päivä. On valtuusto ja tuolla koululla esitelmä. Liekö tehty asia tahallaan sellaiseksi, ettei kukaan valtuutettu pääse paikalle.

Rainer Kyyrönen