Mennään metsään – ollaan kartalla

Ikosen koulun kolmos- ja nelosluokkalaiset tekivät viime viikon keskiviikkona retken Venetpalon hiihtomajalle Kärsämäellä. Polku omaan ympäristöön -hanke järjesti yhdessä Pyhäjärven ja Kärsämäen 4H-yhdistysten kanssa metsäsuunnistuspäivän koululuokille Pyhäjärveltä ja Kärsämäeltä.

– Metsään on tehty metsäsuunnistusrata, riistarasteja sekä metsä- ja puulajirasteja, projektipäällikkö Maria Hyväri kertoo.

Haapajärven 4H-yhdistyksen hallinnoima Polku omaan ympäristöön–hanke toimii Nivalan, Haapajärven, Kärsämäen ja Pyhäjärven alueella. Hankkeen tavoitteena on muun muassa edistää ympäristötietoisuutta, järjestää luontokasvatukseen liittyviä tapahtumia ja siirtää perimätietoa sukupolvelta toiselle. Hanke kestää huhtikuun loppuun asti.

– Yhteistyötä eri yhdistysten kanssa on ollut ennenkin, mutta hanke tuo uusia tuulia, Pyhäjärven 4H:n toiminnanjohtaja Sari Fagerlund-Torssonen kertoo.

Noin sata koululaista Pyhäjärven Ikosen koululta sekä Kärsämäen Venetpalon ja Frosteruksen kouluilta kokoontui kuuntelemaan, kun Kärsämäen 4H:n toiminnanohjaaja Hannele Halonen kertoi päivän kulusta ja antoi ohjeita.

– Tänään on ohjelmassa rasteja ja suunnistusta tässä hiihtomajan lähiympäristössä. Aletaan jakamaan teitä porukoihin ja vähän porrastetaan lähtöä. Kun minä puhallan pilliin, niin silloin pitää tulla pois metsästä, vaikka rastien kiertäminen olisi vielä kesken, Hannele selostaa.

Ryhmät jakaantuivat metsään, kukin omaan kohteeseensa. Ikosen neljännen luokan oppilaat aloittavat rastilta, jossa tavoitteena on saada järjestykseen karttamerkeistä tehdyn dominopelin kortit.

Oppilaat kertovat, että syksyn aikana on ehditty jo suunnistaa kolme kertaa.

– Suunnistaminen on mukavaa, kun saa olla ulkona ja liikkua porukassa, Jarkko Mikkonen tuumaa.

Juuso Kauranen arvelee, että tehtävä ei ole liian vaikea. Välillä käytetään apuna ohjetta karttamerkeistä. Pelin ratkaiseminen on hauskaa yhdessä, koska luokassa on hyvä ryhmähenki.

Kolmannen luokan oppilaat kuuntelevat rastillaan selostusta karttamerkkien lukemisesta. Osa asiasta on tuttua ennestään ja osa uutta.

– Syksyn aikana olemme oppilaiden kanssa suunnistaneet ja on ollut kartta- ja luontoasiaa. On mukava tulla luontoon opiskelemaan asioita käytännössä. Lapsilla on kivaa, kun tulee erilaista tekemistä, Ikosen kolmannen luokan opettaja Kirsi Lehtosaari tuumaa.

 

Jaana Salo