Viimeiset –elokuvaa kuvataan Pyhäjärvellä

 

Viimeiset elokuvan kuvauspaikka Rautuvaaran kaivosalueella. Kuva: Gabriela Liivamägi

 

Viron menestyksekkäin nykyelokuvaohjaaja Veiko Õunpuu tuo uusimman projektinsa ”Viimeiset” Pyhäjärvelle syys-lokakuun taitteessa, jolloin elokuvaa kuvataan kaivoksessa. Viimeiset syntyy virolais-suomalaisessa yhteistyössä ja sitä kuvataan Suomessa kolmella eri paikkakunnalla, sekä Norjassa ja Virossa.

Viimeiset -elokuvaa kuvataan Pyhäsalmen kaivoksen sisällä Pyhäjärvellä 30.9. – 1.10. Kuvauksissa tulee olemaan ammattinäyttelijöiden lisäksi useita kymmeniä avustajia esittämässä kaivostyöntekijöitä.

– Kuvauksiin on jo ilmoittautunut avustajia, mutta ilmoittautumisia otetaan edelleen vastaan aina 22. syyskuuta asti. Etsimme avustajiksi 30-70 -vuotiaita miehiä esittämään kaivostyöntekijöitä molempina kuvauspäivinä. Avustajilta ei vaadita aiempaa esiintymiskokemusta, ja kuvauksista maksetaan pieni korvaus, kertovat tuottaja Mark Lwoff Bufo-tuotantoyhtiöstä ja Helena Mielonen  elokuvan levityksestä vastaavasta B-Plan Distributionista.

– Kyseessä on suomeksi puhuttu kokoillan elokuva, joka on tulossa elokuvateatterilevitykseen. Sen kokonaisbudjetti on 1 680 000 euroa ja sitä ovat rahoittamassa Eesti Filmi Instituut, Suomen elokuvasäätiö, Eurimages, Eesti Kultuurkapital sekä Euroopan unionin Luova Eurooppa -ohjelma. Elokuva toteutetaan yhteistyössä Yleisradion ja Lapin elokuvakomission kanssa.

Elokuvan kuvaukset käynnistyivät elokuussa ja jatkuvat lokakuun alkupuolelle asti.

– Ne ovat tähän mennessä sujuneet erittäin hyvin. Sitä on kuvattu ensimmäisen kuukauden aikana Kilpisjärvellä, sekä Kolarissa, jonne Rautuvaaran vanhalle kaivosalueelle on lavastettu kaivostyöläisten parakeista koostuva kaivoskylä.

Viimeiset on moderni, western-vaikutteilla maustettu rikosdraama, jonka tapahtumat sijoittuvat pieneen väliaikaisparakeista kyhättyyn kaivoskylään. Kaivoksessa työskentelevä nuori Rupi tasapainoilee isänsä poronhoidon ja modernin kaivosbisneksen välillä, yrittäen samalla pimein keinoin hankkia lisätuloja voidakseen lähteä kylästä ikuisiksi ajoiksi. Kaivoksen kieron omistajan otteessa oleva Rupi päätyy kuitenkin rakastumaan ainoan ystävänsä vaimoon Riittaan.

Elokuvan pääosissa nähdään Pääru Oja, Tommi Korpela, Laura Birn, Elmer Bäck, Sulevi Peltola ja Samuli Edelmann.

Elokuvan käsikirjoituksesta vastaavat Veiko Õunpuu yhdessä Heikki Huttu-Hiltusen ja Eero Tammen kanssa. Sen kuvaa virolainen Sten-Johan Lill ja lavastuksesta vastaa Jussi-palkittu Otso Linnalaakso. Elokuvan tuottavat Katrin Kissa Homeless Bob -tuotantoyhtiöstä sekä Mark Lwoff ja Misha Jaari tuotantoyhtiö Bufosta. Elokuvan levittää Suomessa B-Plan Distribution, ja se saa ensi-iltansa elokuvateattereissa vuonna 2019.

Kuvauksiin voi hakea mukaan perjantaihin asti lähettämällä sähköpostia elokuvan tuotantokoordinaattori Milla Sevónille osoitteeseen milla@bufo.fi. Kerro viestissä henkilötietosi, asuinpaikkasi ja liitä mukaan kasvo- ja kokovartalokuva.

Jenni Kankaanpää