Tiistai-iltana kirkossa monitaiteellinen Kristina-teos

Koreografi Marjo Kuuselan tanssia, laulua ja teatteria yhdistävä Kristina-teos esitetään Pyhäjärven kirkossa tiistaina 25. heinäkuuta 2017 osana Täydenkuun tanssit -festivaalia. Neljän tanssijan sekä keskiaikaisiin liturgisiin lauluihin erikoistuneen lauluyhtye Vox Silentiin tähdittämä esitys sai kantaesityksensä vuoden 2016 Naantalin musiikkijuhlilla. Teos sijoittuu keskiajalle.

Rauno Tirrin fiktiiviseen romaaniin perustuva tarina kertoo Armonlaakson luostariin tulevasta tytöstä 1400-luvun Naantalissa. Ylhäinen suku lähetti hänet luostariin hänen rakastuttuaan vääräsäätyiseen mieheen ja tultuaan raskaaksi. Kuuselan teos tutkii ihmisen elämää rajatussa ympäristössä ja pohtii, kuka rajat elämälle lopulta asettaa, ihminen itse vai joku muu.

Ympäristöönsä mukautuva kaksiosainen teos alkaa kirkon pihalta, jossa tanssijat Unna Kitti ja Tuomas Mikkola esittävät tarinan ensiaskeleet paikallisten kansantanssijoiden ympäröiminä. Tarina jatkuu sisällä kirkossa, jossa tanssijoiksi liittyvät Reija Vaahtera ja Aino Voutilainen. Lauluyhtye Vox Silentiin laulajat Johanna Korhonen ja Hilkka-Liisa Vuori vastaavat teoksen musiikista. Musiikkina ovat Naantalin birgittalaissisarten keskiaikaiset Cantus Sororum -laulut. Laulutavan keskiössä ovat ihmiskehon ja esiintymistilan muodostama yhteissointi.

– Tarina abstrahoituu kun itse kirkkoesitys alkaa. Miten ihminen pystyy hyväksymään oman elämänsä rajat ja näkemään sen mahdollisuudet? Onko ihmisen jatkuvasti ylitettävä rajoja pystyäkseen olemaan tyytyväinen elämäänsä? Luostarin aikoina pyrkimys oli Jumala-yhteyteen ja jatkuvaan kilvoitteluun. Tästä ihminen tänään rakentaa elämänsä perustan ja löytää oman hyväksymisensä elämälleen. Keskiaikana luostari oli oikeastaan naisen ainoa mahdollisuus oppia luku- ja kirjoitustaito, saada tietoa ja kehittyä ja luoda oma ura, koreografi Marjo Kuusela pohtii.

Kuusela sai idean teokseen kuullessaan Vox Silentiitä muutama vuosi sitten radiosta.

– Ihastuin musiikkiin ja näin sen heti silmissäni tanssina. Siitä alkoi Kristinan tarina. Teoksen juuret ovat tarinassa nuoresta tytöstä, jonka ylhäinen suku joskus keskiajalla lähetti luostariin hänen rakastuttuaan vääräsäätyiseen mieheen ja tultuaan raskaaksi. Sen kirjoitti ex-professori Rauno Tirri fiktiivisessä kirjassaan ”Kirjeitä naantalilaisluostarista”. Kirkkoon tehtäväksi tanssiteokseksi esitys syntyi kuitenkin vasta kuultuani Vox Silentii -duon laulamia birgittalaislauluja, Kuusela sanoo.

Korhonen ja Vuori ovat puolestaan vaikuttuneita Kuuselan ja hänen tanssijoidensa ilmaisuvoimasta nunnaksi kasvavan tytön mielenliikkeiden kuvaajana. ”On huikeaa nähdä silmissään, miten ääni muuttuu tanssijoiden kehoissa liikkeeksi. Olemme tästä teoksesta innoissamme”, Korhonen ja Vuori sanovat.

Kristina-teokseen kuuluu syvää meditatiivisuutta, itkua ja naurua, energiaa ja voimattomuutta, pimeyttä ja valoa. Teos pyrkii luomaan uudenlaisia väyliä esityksen ja yleisön väliseen vuorovaikutukseen.

Tanssija, taiteen akateemikko Marjo Kuusela on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia koreografeja. Vox Silentii on vuonna 1992 perustettu lauluyhtye, joka on erikoistunut varhaiskeskiajan ja keskiajan kristilliseen musiikkiin, rukouslauluun. Kansainvälisen uran luonut duo on perehtynyt Naantalin birgittalaissisarten lauluihin vuodesta 1999, ja laulaja Hilkka-Liisa Vuori on väitellyt niistä Sibelius-Akatemiassa musiikin tohtoriksi 2012.

Kuvat: Jaana Salo, kuvattu esityksen harjoituksissa 24.7.2017

Teksti: Johanna Korhosen tiedotteen pohjalta muokattu