Mielipide: Vinkki sivistyslautakunnalle: koulumuistot talteen

Voi olla, että jo lähiaikoina tulee keskustelua joko Emolahden tai Rannan koulun toiminnan lakkauttamisesta. Käsittääkseni edelliselle valtuustolle ei rohjettu asiaa antaa keskusteltavaksi valtuustovaalien äänien menettämisen elossa. Se oli pj:n pelkuruutta.

Mutta tulee mieleen ajat jolloin Pyhäjärvellä oli toiminnassa samanaikaisesti ainakin 28 alakoulua. Minusta tuntuu, että kaikkia silloisia koulupiirejä ei enää muista juuri kukaan. Tiedän toki, että monen kylän historioihin on kerätty kylän kouluista tietoja esimerkiksi kouluarkistoista. Mutta erilaisia muisteluita ei varmaan ole voitu niihin tallentaa.

Nyt annan sivistyslautakunnalle vihjeen ryhtyä keräämään, jos vielä joku ikäihminen löytyy koulupiiristä muistamaan oman koulunsa tapahtumia. Kaikkien koulupiirien muistot voisi kerätä ja saattaa vaikkapa painettuun asuun, jolloin ne voisivat tuoda mukavia muistoja iäkkäille ja taas vuorostaan nuoremmille asioita, jotka voisivat tuntua käsittämättömiltä ja suorataan mahdottomilta. Tutkimusta voisivat jo näin kesällä tehdä lukiolaiset tai vaikkapa ysitkin.

Omaan tietopankkiini on toki jäänyt yhtä jos toista, varsinkin kun lopetin koululautakunnan sihteerin puuhat seitsemänkymmenluvun alkupuolella. Kävin silloin käsittääkseni melkein jokaisessa paikassa, jossa tiesin kouluntoimia pidetyn ja kuvasin paikan. Valmistin itse postikortin kokoiset kuvat ja lahjoitin ne kouluarkistoon.

Vaikka oppilasmäärät ovat pienentyneet aivan joka puolella maatamme niin, että syntyvyys on nälkävuosien tasolla, niin toivotaan ettei suomalaisiksi itsensä tuntevat aivan loppuisi. Jäisihän nyt kuitenkin edes jotain historiankirjoihin kerrottavaa muutakin kuin  aivan vakaasti numerotietoa.

Rainer Kyyrönen