Rosa kisaa Metsävisan finaalissa

Salmen koulun 8E-luokkalainen Rosa Smed selvitti tiensä sadan parhaan metsävisailijan joukkoon ja kilpailee ensi viikolla loppukilpailussa.

 

Salmen koulun kahdeksasluokkalaiset tekivät helmikuussa koulussa valtakunnallisen Metsävisan. Joissakin kouluissa kilpailuun valmistaudutaan harjoittelemalla, mutta täällä visaan vastattiin kylmiltään.

– Metsävisassa on tehtäviä lajintunnistukseen, metsään ja metsänhoitoon liittyen. Tehtävissä voi joutua tunnistamaan myös eläimiä tai tulkitsemaan karttaa, kertoo Rosa.

– Nyt kun on Suomi 100- juhlavuosi, niin mukana oli paljon myös yleistietokysymyksiä. Puun vuosirenkaisiin piti osata sijoittaa tapahtumia viimeisten sadan vuoden ajalta, kuten ensimmäinen suomalainen nobelisti, ensimmäinen suomalainen naispresidentti ja ensimmäisten kansallispuistojen perustamisvuosi.

Alkukilpailussa oli kysymyksiä myös esimerkiksi jokamiehenoikeuksista, eri eliöiden suhteesta koivuun, paahderinteen kasvien ominaisuuksista ja suomalaisista kulttuuripersoonista.

Metsävisaan, jonka pääjärjestäjä on Suomen Metsäyhdistys, on osallistuttu Pyhäjärvelläkin jo vuosien ajan. Smedin tietojen mukaan ainakin lähivuosina olisi vain yhdelle urjennut paikka jatkokilpailuun piirikunnalliselle tasolle, mutta paikka olisi jäänyt käyttämättä, joten kokemustietoa jatkokilpailusta ei ole Rosa saanut.

 

Suomen juhlavuoden kunniaksi tänä vuonna kahdeksasluokkalaisista valittiin pisteiden perusteella piiritason karsintojen sijaan sata parasta suoraan loppukilpailuun. Rosan alkukilpailun pistemäärä oli 99, maksimipistemäärän ollessa 117.

– Metsävisaan osallistui yli 27 000 oppilasta, joten onhan sadan parhaan joukkoon pääsy jo hieno juttu, hän tuumaa.

 

Visassa voi olla esimerkiksi yksi sivu eläinten ja kasvien lajintunnistusta, yksi sivu voi liittyä metsänhoitoon ja metsätalouteen ja kolmas sivu voi käsitellä yleistietoa.

Mikä on metsävisassa menestymisesi salaisuus?

– Mulla on kyllä tosi hyvä muisti, asiat jää helposti päähän kun vaan kuuntelen tunnilla, pohtii Rosa.

– Ja kun asun keskellä metsää, niin siellä tulee liikuttua aika paljon.

 

Lamminahon takalaidalla asuva Smed kertoo, että hänen vanhempansa Johanna ja Seppo omistavat jonkun verran metsää joten harvennushakkuut ja aukkohakkuut sekä muut metsätalousasiat eivät ole hänelle aivan vieras juttu. Metsätaloutta ei tosin ole koulussa opetettu, joten aihe vaatii eniten harjoittelua.

 

Kun sait tiedon pääsystä loppukilpailuun, oletko alkanut harjoittelemaan kovemmin kisaa varten?

– Joo, netissä olen tehnyt vanhoja metsävisoja ja olen lukenut vanhoja biologian kirjoja ja hankkinut kaikkea metsätietoa.

 

Metsävisan finaali käydään ensi viikolla. Sunnuntaina Rosa suuntaa äitinsä Johannan kanssa Helsinkiin. Maanantaiaamuna starttaa Helsingin rautatieasemalta bussi Espoon Nuuksioon, Suomen luontokeskus Haltiaan. Siellä osallistujat kasaavat majoittumistaan varten puolijoukkueteltat ja käyvät maanantain aikana Solvallan urheiluopiston metsissä läpi maastokisan, joka koostuu monivalintakysymyksistä. Kymmenen maastokisan parhaiten suorittanutta mittelee tiistaina metsävisan voitosta finaalissa Helsingin Messukeskuksessa Taitaja2017-kilpailussa.

 

Oliko sinulle heti selvää, että lähdet finaaliin?

– No mietin ihan ensiksi… Mutta sitten ajattelin, että se on ilmainen reissu ja Haltia mahtava paikka, sen kun vaan lähden seikkailemaan metsään. Ja finaalissa saa sata uutta tuttua. Se on varmasti hieno kokemus, joka antaa enemmän kuin ottaa, Rosa hymyilee.

– Parhaille on luvassa myös ihan hyvät rahapalkinnot, niin voi kilpailun eteen nähdä vähän vaivaakin. Ja saahan visaan harjoitellessa tietoa tulevaisuuden varallekin.

 

Millä keinoilla voitat valtakunnallisen Metsävisan finaalin?

– Muistan asiat hirmu hyvin ja asun luonnon keskellä, eikä se koulukaan hirveän huonosti mene, Smed virnistää.

– Parhaani menen yrittämään ja kun rahapalkintojakin on tarjolla, niin miksipä ei. Olen myös äärimmäisen kilpailuhenkinen, niin täytyyhän sinne lähteä koettamaan, jos kymmenen parhaan joukkoon pääsisi.

 

Onnea matkaan Rosa!

 

Mirka Niskanen