Kansalaisopiston kauden satoa

Viikonloppuna keskuskoululla oli esillä Jokilatvan opiston kevätnäyttely. Näyttelyssä päästiin nauttimaan esillä olevien esineiden lisäksi myös työnäytöksistä sekä musiikki- ja tanssiesityksistä.

Tämän päivän lehteen kaikki kuvat ja tarinat eivät mahtuneet, joten tässä lisää makupaloja näyttelyn tunnelmista.

 

Jussi Kokkonen on opettanut korutöiden lisäksi myös monenlaisia muita taitoja, kuten esimerkiksi huonekalujen entisöintiä. – Aika monella kansalaisopiston kurssilla ihmiset viihtyvät vuodesta toiseen. Välillä tulee uusiakin kurssilaisia. Äkkiä ne äänestää jaloillaan, jos eivät ole tyytyväisiä johonkin hommaan, hän tuumaa.

 

Kaisa Velloselle klipsutöistä on tullut kansalaisopiston kurssien myötä intohimoinen harrastus. – Yhteen kassiin menee monta sataa juomatölkin klipsua. Niiden keruussa ovat mukana sukulaiset, tuttavat ja tutun tutut Oulusta Helsinkiin. Ohjeita löytyy parhaiten englanninkielisillä hakusanoilla Can tab crafts ja can pull tabs.

 

 

 

Hanna Anger (vas), Anna Kuusiniemi ja Kaija Lehtomäki-Jauhiainen harrastavat itämaista tanssia tanssinopettaja Kaisu Ulanderin johdolla. – Tanssilaji on lähtöisin lähi-idän arabimaista, jossa naiset ovat keskenään tanssineet. Amerikkalaiset veivät tanssin yökerhoihin ja sieltä se on tullut tännekin. Itse aloitin tanssin loukattuani selän nuorena, lääkärin vinkistä. Tämä tanssi tekee hyvää selälle ja tässä käytetään kaikkia kehon osia päästä varpaisiin, Ulander kertoo.
Anna-Liisa Kamula kutoo lottalapasia. Hän on tehnyt vuodelta 1937 olevan Lotta Svärdin urheilulapasen mallista oman mukaelmansa. Modernimpi kärkikavennus on käytännöllisempi.
Silja Vesterinen tekee näyttelyn työnäytösosastolla matonkuteita.
– Tässä on sellainen kierrätysajatus, että tehdään vanhasta uutta. Ehdin olla pitkään kansalaisopistossa ohjaajana, mutta nyt olen harrastajapuolella. Paavolassa on 13 kangaspuuta ja siellä aika kuluu. Varmaan toistakymmentä kutojaa on joka kerta ja tehdään muutakin kuin mattoja. Näyttelyssä on esimerkiksi syksyllä tekemäni pellavainen saunapyyhe, hän kertoo.
Eeva-Riitta Pappila tekee neulakinnasta.Neulakintaalla tarkoitetaan lapasta, joka on ommeltu villalangasta isokokoisella neulalla. Neulakinnastekniikkaa on käytetty Suomessa ainakin keskiajalta asti. Kaisa Tapaninahon hyppysissä syntyy pitsiä.
– Pitsinnypläykseen ei tarvitse kuin finnfoam-levyn palasen, nuppineuloja ja lankaa. Nypylöitä saa alussa kansalaisopistolta lainaan, hän kertoo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvat ja teksti: Jaana Salo

[robo-gallery id=”2411″]