Lamelleista senioriasuntoja

Ruotasen lamellikerrostalojen tilanne on harmittanut paikkakunnalla pitkään, heikkoon kuntoon päässeille rakennuksille ei ole löytynyt kunnostajaa sen paremmin kuin purkamisen maksajaakaan.

Nyt Ruotasilla koetaan todellinen onnenpotku, kun maisemaa rumentavista röttelöistä päästään viimein eroon. Yllättäen ratkaisuna ei kuitenkaan ole pitkään puhuttu purkaminen, vaan rakennusten perusteellinen saneeraus.

– Varhaisen 1960-luvun arkkitehtuuri on mielestäni aliarvostettua nyky-Suomessa. Nähdessäni rakennukset olin heti sitä mieltä, että ne täytyy remontoida perusteellisesti ajan henkeä kunnioittaen, Olavi Tikkanen Jämsän Saneeraus Oy:stä kertoo.

Eräretkellään Pyhäjärven maisemiin päätynyt Tikkanen kertoo ihastuneensa heti lamellitaloista henkivään potentiaaliin.

– Kummastuin sitä, miten näin upeat rakennukset on päästetty näin heikkoon kuntoon, Tikkanen kertoo.

Tikkasen suunnitelmissa on remontoida lamellitalot niiden entiseen loistoon ja perustaa alueelle entisten kaivosmiesten senioriasuntola. Pitkään puheissa ollut Paloaltaan kunnostus saa viimein sinettinsä, kun alueelle ajetaan rekkalasteittain hienoa hiekkaa Kalajoelta. Myös vesi suolataan, jolloin Paloaltaalla voi kellua kuten Kuolleessa meressä.

– Nykyisin on kysyntää laadukkaille senioriasunnoille, jossa on panostettu myös palvelutarjontaan. Tarkoituksenamme on järjestää entisille kaivosmiehille päivätoimintaa kaivokseen. Junaradalle tulee resiinalinja kaivokseen.

Kaivoselämään tottuneille nykyinen kaivos takaa jo itsessään mielekkäät toimintapuitteet, myös ruokailuun ja peseytymiseen ovat tilat valmiina. Erilaisille vapaa-ajan aktiviteeteille on kaivostunneleissa tilaa, niissä pääsee vaikkapa lenkille säästä riippumatta. Lukuisia kaivostunneleita on tarkoitus myös teemoittaa eri harrastuksiin sopiviksi.

– Hiihtoa ja laskettelua varten joitakin tunneleita pakastetaan pakkasasteille, toisia taas lämmitetään jotta niissä voi päästä Amazonin sademetsien tunnelmiin, Tikkanen valottaa. Myös esimerkiksi perhokalastajille, sienestäjille ja marjastajille on omat putkensa luvassa.

Tikkasen oma suosikki on ns. Mummotunneli, jossa tulee olemaan erilaisia ruoka- ja tanssiravintoloita.

– Olen varma, että entisiä kaivosmiehiä Suomessa riittää lamellitaloja asuttamaan, ja kaivokseen avattavat erilaiset palvelut kokoavat sinne senioreita myös lähipaikkakunnilta, hän vakuuttaa.

Suljettu kaivostila on myös turvallinen, siellä myös dementoituneet ikäihmiset pysyvät tallessa ja GPS-rannekkeiden avulla jokainen kävijä on paikannettavissa. Tikkanen odottaakin innolla tulevan kaivostoiminnan loppumista, jotta senioripalvelut saadaan heti käyntiin täydellä höyryllä.

 

Mirka Niskanen

 

Kaivoksen loppuminen ei ole enää uhka, vaan voimavara. Tulevaisuudessa kaivostunnelit täyttyvät senioreista.