Mielipide: Vaalikirjoitus Kynänterästä!

 

 

Ehdokkaan pitää olla esillä ja kertoa, miksi häntä kannattaa äänestää. Aikoinaan kirjoitin Paikallinen-lehteen. Joku voi muistaakin. Pyhäjärviset koulut ja koululaiset ovat oppineet minut tuntemaan oppilashuollon töissä.

Pyhäjärvellä on edessä rakennemuutos. Kaivos loppuu kahden vuoden päästä. Vähän on keskusteltu siitä, mitä tämä merkitsee asukkaille? Yleensä ihmisiä valmistetaan, annetaan tukea ja ohjausta, kun tiedetään, mitä on tulossa. Olen kuullut oppilaiden pohtivan, miten käy, kun vanhemman työ loppuu ja täällä on oma talo. Huolta on, jonka perheet yksin kantavat.

Ei olisi aikaa riidellä. On tärkeitä asioita eteenpäin vietäviksi ja kohdattaviksi. Uuden valtuuston tärkein haaste on, miten neuvotella yhteistyön kulttuuri ja toimintatavat. Ei ole hyvä jatkuva valittaminen. Ei ole hyvä myöskään se, että muutama ihminen päättää asioista. Yhteistyö tarkoittaa erilaisten äänten yhteen soittoon sovittamista. Valtakunnansovittelija sanoin: tarvitaan tahtoa löytää ratkaisu ja kykyä tehdä kompromisseja.

Varhaiskasvatus ja koulut ovat kunnan päätösvallassa. On mahdollista löytää toimivia ratkaisuja, kun kouluverkon tarkastellaan. Meillä on ammattitaitoiset, hyvät opettajat ja varhaiskasvattajat.  Kehittämisprosessi tuo kustannustehokkuutta ja laadullista uudistumista. Oikein kohdennettu tuki tuo säästöä. Lapset, jotka saavat oikeaa ja oikeanaikaista tukea ovat onnekkaita.  Päättäjien tuki tarvitaan, koska kasvavat sukupolvet ovat Suomen arvokkain pääoma. Lapsiperheitä pitää tukea.

SOTE siirtyy maakunnille. Pyhäjärvi tarvitsee ammattimaisen omien etujen huolehtimisen. Lasten neuvola- ja kouluterveydenhoitopalveluiden ylläpito riittävinä ja kehittyvinä on ensiarvoista. Eri sukupolvia ja väestöryhmiä ei pidä asettaa vastakkain. Kysy vaikka mummolta, haluaako hän että lapsenlapsi saa hyvää hoitoa ja opetusta! Ja että saa mahdollisuuden harrastaa, sekin vielä!

Olen yli 25 vuotta tehnyt työtä yrittäjänä ja 10 vuotta työnantajana. Ei siitä mitään tule, jos ei osaa laskea kustannuksia ja tehdä hyvää laatua.

Kyllä kannattaa äänestää. Sinne valtuustoon nimittäin. Mitä enemmän joku saa ääniä, sitä enemmän painoarvoa valinnalla on.

Pyhäjärvi kaivoksen loppumisen myötä supistuu. Se ei välttämättä ole katastrofi, jos asiat hoidetaan taitavasti. Äänestäjät ovat avainasemassa, keitä valitaan päättäjiksi. Yhteistyön rakentajiksi.

Millainen on jalkapallojoukkue, joka ei pelaa yhdessä, yhteisten sääntöjen mukaisesti. Pärjääköhän? Valtuustoon tarvitaan Pyhäjärvellä toimintakykyinen ja valmennushalukas joukkue. Äänestäjä käyttää todellista valtaa, ei kannata jättää äänestämättä.

 

Aila Kauranen