Pyhäjärven miehet kilpakosijoina Niskavuorella

Pyhäjärviset Niko Humaloja ja Janne Kumpulainen näyttelevät Kiuruveden Maalaiskaupunginteatterin Niskavuoren naiset –näytelmässä, Niko Aarne Niskavuorta ja Janne Simolan isäntää. Molemmat roolihahmot ovat kiinnostuneita kylälle saapuvasta uudesta opettajattaresta.

 

Millainen esiintymiskokemus oli tänään?

– Mitä enemmän yleisöä on, sitä parempaan suoritukseen pääsee. Se on vähän sama kuin urheilusuorituksessa, kun kotiyleisö huutaa, niin paremmin jaksaa, analysoi Janne.

– Mitä enemmän yleisöä on, niin kyllähän se fiilis tarttuu, yleisöltä tulee vastinetta, myötäilee Niko.

Miesten taival Niskavuoren naisissa alkoi viime kesäkuun tiedotustilaisuudessa, johon heitä pyydettiin mukaan. Elokuussa alkoi harjoittelu.

– Yksi projekti vaatii noin 50 harjoituskertaa, laskee Humaloja.

Hän kertoo, ettei ole opetellut vuorosanoja itsekseen, vaan ne ovat tarttuneet mieleen harjoituksissa. Näytelmää on harjoiteltu pienissä osissa pienillä porukoilla pitkin syksyä, kunnes lopulta se käytiin läpi kokonaisuutena, läpikäyntinä, puolenkymmentä kertaa.

 

Niskavuoren naiset on draamanäytelmä, ja miehiä aluksi kummastuttivat yleisön reaktiot. Heistä aiheessa oltiin vakavien asioiden äärellä, mutta yleisö löysi näytelmästä myös naurettavaa.

Näytelmän ensi-ilta oli helmikuun alussa ja viimeiset näytökset esitetään ensi viikonloppuna.

– Tämä on kyllä hyvä paikka näytelmäjutuille, kehuu Kumpulainen Kiuruveden Kulttuuritaloa, mielelläänhän sitä kotikunnassakin näkisi tällaisen, mutta eihän tällainen taloudellisesti kannata jokaisessa kunnassa. Kiitollinen olen, kun saan näissä puitteissa näytellä ja onhan se mukava nähdä kotikunnan väkeä katsomossa.

Kumpulainen ja Humaloja aloittivat harrastajanäyttelijäuransa Pyhäjärven KesäHeinä-kesäteatterissa kymmenisen vuotta sitten. Näytteleminen sisätiloissa tuntuu luksukselle. Niskavuoren naiset on molemmille kolmas teatteriprojekti Kiuruvedellä.

– Ohjaaja Annukka Blomberg on kyllä tässä koko sydämellään mukana, se tarttuu muihinkin, kehuu Niko.

– Ei tämä enää varmaan paljoa ammattinäyttelemisestä eroa, pohtii Janne, tässä on saanut niin paljon suoraa henkilöohjausta.

– Eri ohjaajilta olen saanut paljon, kaikilta saa vähän eri juttuja, miettii Niko.

– Vähemmän on enemmän, sen olen oppinut. Ja yleisölle olen oppinut puhumaan, arvioi Janne.

 

Ohjaaja Blomberg käy antamassa ohimennen miehille palautetta illan suorituksesta. Sitä on luvassa lisääkin, palautetilaisuus kestää toisinaan toista tuntiakin, joten näyttelijä saa palautetta ja kehittyy vääjäämättä. Iso näyttelijäporukka on onni, mutta toisaalta esimerkiksi sairastumisriski on suurempi, henkilöillä ei ole paikkaajia.

Viime kesänä miehet pitivät näyttelemisestä taukoa, mutta veri vetää aina takaisin lavalle.

– Toisaalta, kun pitää välillä taukoa, ilmaisu säilyy tuoreena, miettii Humaloja.

– Ja innostus säilyy, kun ei ehdi leipääntymään, lisää Kumpulainen.

Molemmat käyvät myös itse katsomassa teatteriesityksiä. Aika hyvin he niistä pystyvät nauttimaan, vaikka välillä ajatus karkaa kulissien taakse, pohtimaan esimerkiksi lavasteita.

 

Isot roolit ovat miehille tuttuja.

– Ei minua jännitä enää mennä lavalle meno, kivahan se on, kun pääsee tekemään isoja rooleja, niistä pitää nauttia, arvioi Niko, ja roolissa kehittyy koko ajan.

– Isommat roolit menee jalkoihin, niitä ei tarvitse miettiä, pohtii Janne, jos on vaikka vain kolme vuorosanaa, niin sitä miettii että, milloin minun pitää mennä lavalle. Tuntuu että silloin kämmää helpommin.

Näytelmäharrastus vie aikaa, erityisesti Pyhäjärveltä kulkijoilla.

– Kyllähän huono omatunto on aina matkakaverina, harmittelee maatilaa Lohvanperällä pitävä Kumpulainen. Myös Humaloja kertoo joutuneensa usein poistumaan työpaikalla vaivihkaa takavasemmalle, kun näytelmäharjoitukset ovat kutsuneet.

 

Mirka Niskanen

 

Lue lisää Niskavuoren naiset -näytelmästä ja Jannen vanhempien Elvi ja Antti Kumpulaisen kommentit paperilehdestämme tai näköislehdestä osoitteessa www.lehtiluukku.fi

 

Kuvassa Janne Kumpulainen Simolan isäntänä oikealla ja Niko Humaloja Aarnena toinen oikealla. Molempien ihastuksen kohde opettajatar Ilona (Satu Hukkanen) istumassa. Iloisessa laulukuorossa myös apteekkari (Pekka Tikkanen), opettaja Vainio (Pekka Siimekselä) ja tohtori (Harri Hyvönen).

 

 

[robo-gallery id=”2090″]